UCI laat Astana in onzekerheid (2)

10 december 2014

UCI WORLDTOUR

N i e u w bericht meer informatie

AIGLE (ANP) - De internationale wielerunie (UCI) laat de Kazakse ploeg Astana nog in onzekerheid over de WorldTour-licentie voor 2015. De formatie rond Tourwinnaar Vincenzo Nibali is in opspraak geraakt door een reeks dopinggevallen, de meeste in het opleidingsteam. De UCI zou woensdag een beslissing nemen, maar heeft volgens de Belgische site Sporza aangegeven het dossier nog op een aantal details nader te willen bestuderen.

Bij Astana staan de Nederlanders Lieuwe Westra en Lars Boom onder contract. De laatste reed afgelopen seizoen voor Belkin en won de vijfde 'keienetappe' in de Ronde van Frankrijk.

De ethische commissie van de UCI kreeg afgelopen weekeinde nog extra studiestof uit Italië waar in de media het bericht circuleerde dat Astana banden had met de levenslang geschorste dopingarts Michele Ferrari, die onder andere Lance Armstrong tot zijn klantenkring mocht rekenen. UCI-voorzitter Brian Cookson sprak van ernstige beschuldigingen.

Ferrari ontkent elke betrokkenheid bij de formatie van Alexander Vinokoerov. Diens naam staat overigens wel op een lijst met 38 verdachte (ex-)renners die de Gazzetta dello Sport woensdag publiceerde naar aanleiding van het onderzoek dat het Openbaar Ministerie van Padua heeft ingesteld naar het dopingschandaal rond Ferrari. Ook Roman Kreuziger, oud-Giro-winnaar Denis Mentsjov en Valentin Iglinski, door Astana geschorst, worden genoemd; Nibali en zijn Friese ploegmaat Westra echter niet.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2014