Coe geeft omstreden adviseursfunctie op (2)

26 november 2015

N i e u w bericht, meer informatie

MONTE CARLO (ANP) - Voorzitter Sebastian Coe van de internationale atletiekfederatie IAAF geeft zijn adviseurschap van het Amerikaanse sportkledingmerk Nike op. Dat doet de voormalige topatleet om de schijn van belangenverstrengeling weg te nemen. In de eerste maanden van zijn voorzitterschap ontstond steeds meer ophef over zijn (commerciële) banden met Nike, zeker in relatie met de toewijzing van de WK atletiek van 2021.

Coe ontkende woensdag al dat hij een dubieuze rol heeft gespeeld bij de toewijzing van dat toernooi aan de Amerikaanse plaats Eugene. E-mails in het bezit van de BBC leken er echter op te duiden dat hij gelobbyd zou hebben voor de Amerikaanse stad. Het organisatiecomité van de wereldtitelstrijd, Track Town USA, heeft banden met Nike.

Coe was liefst 38 jaar aan dat sportmerk verbonden. Hij maakt nu een einde aan de langdurige samenwerking, vooral onder de toenemende druk van de publieke opinie. ,,De huidige ophef over deze zaak is niet goed voor Nike en niet voor de IAAF. Het leidt af'', gaf hij donderdag in Monaco toe.

Coe kondigde tevens aan dat hij zijn functie als voorzitter van het Brits Olympisch Comité (BOA) na Rio 2016 neerlegt. Met zijn sportmarketingbedrijf CSM zal hij verder ook geen (atletiek)zaken meer doen die tegenstrijdige belangen zouden kunnen dienen.

Coe (59) werd in augustus voor vier jaar benoemd als nieuwe president van de IAAF. De aanpak van het grote dopingprobleem in de atletiek en de daarmee samenhangende illegale praktijken vormt zijn belangrijkste taak.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015