Katoesja-renner Vorganov positief (2)

5 februari 2016

AIGLE (ANP) - De internationale wielrenunie UCI heeft vrijdag bekendgemaakt dat de Russische wielrenner Edoeard Vorganov positief is bevonden bij een dopingtest. De renner van Katoesja werd op 14 januari gecontroleerd. Bij analyse van de afgenomen staal zijn sporen gevonden van meldonium, dat pas sinds kort op de lijst verboden prestatiebevorderende middelen staat.

Vorganov is voorlopig geschorst. Hij kan een contra-expertise aanvragen. De UCI zet tevens de tuchtcommissie aan het werk, omdat het de tweede overtreding van iemand van Katoesja is binnen twaalf maanden. In juli werd Luca Paolini bestraft wegens het gebruik van cocaïne.

In een reactie liet de leiding van Katoesja weten dat meldonium, ook wel bekend als mildronaat, in geen enkele vorm is gebruikt door het team en ook niet aan een rijder is verstrekt. In het kader van het 'zero tolerance'-beleid heeft de ploeg Vorganov met onmiddellijke ingang op non-actief gesteld, omdat de Rus in strijd met de strikte interne regels het middel op eigen initiatief heeft geslikt.

Totdat de B-staal is onderzocht, onthoudt Katoesja zich van verder commentaar. Wel benadrukte het team nog dat de artsen en de directie er alles aan doen overtreding van het dopingreglement te voorkomen. Renners moeten voedingssupplementen en medicijnen altijd laten controleren door de medische staf. De teleurstelling dat het dit keer kennelijk niet is gedaan, is daarom groot.

Meldonium is sinds 1 januari 2016 verboden. Het middel, oorspronkelijk bedoeld om hartklachten te verlichten, behoort evenals de 'training-pil' aicar en insuline tot de groep stoffen (metabole modulatoren) waar (duur-)sporters baat bij zouden kunnen hebben.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016