Gewichthefsters moeten OS-goud inleveren (2)

27 oktober 2016

ZÜRICH (ANP) - Drie op doping betrapte gewichthefsters uit Kazachstan moeten hun bij de Spelen van Londen 2012 gewonnen gouden medailles inleveren. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité donderdag bekendgemaakt. Het trio behoort tot een achttal atleten dat na hertests positief bleek te zijn en is gediskwalificeerd.

Het gaat om Zoelfija Tsjinsjanlo (tot 53 kilo), Maja Maneza (tot 63 kilo) en Svetlana Podobedova (tot 75 kilo). Allen werden betrapt op het gebruik van anabole steroïden: turinabol of stanozolol.

De Wit-Russische Marina Sjkermankova moest om dezelfde reden haar gewonnen bronzen plak in de klasse tot 69 kilo inleveren. De andere betrapte atleten waren nog twee gewichtheffers, een hamerslingeraar en een polsstokhoogspringer.

Hertestst op samples van atleten van de Spelen van Peking 2008 en Londen hebben inmiddels 98 positieve gevallen opgeleverd. Woensdag meldde het IOC al het terugeisen van zes in Peking uitgedeelde medailles. De meeste betrapte atleten komen uit Oost-Europese landen of Rusland.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016