Europese atletiekrecords scherp onder de loep (2)

31 januari 2017

LAUSANNE (ANP) - De Europese atletiekfederatie gaat bloed- en urinestalen van atleten die een Europees record vestigen, minstens tien jaar lang bewaren. Dat kondigde de Noorse directeur Svein Arne Hansen maandag aan.

Hij volgt daarmee het antidopingbeleid van het Internationaal Olympisch Comité, dat de monsters die worden afgenomen bij dopingcontroles op Olympische Spelen al tien jaar bewaart. ,,We willen de bedriegers in onze sport nooit het gevoel geven dat ze ermee wegkomen omdat ze niet onmiddellijk zijn betrapt'', aldus Hansen.

Het IOC betrapte vorig jaar met nieuwe opsporingsmethoden meer dan honderd olympiërs bij het opnieuw testen van bloed- en urinemonsters die waren afgenomen bij de Spelen van Peking in 2008 en Londen in 2012.

Hansen stelde vorige week al een taakgroep in die alle bestaande Europese atletiekrecords gaat onderzoeken. Van deze records moet volgens de Europese bond 100 procent zeker zijn dat ze zuiver zijn.

Dafne Schippers is sinds 2015 in het bezit van het Europese record op de 200 meter. Ze liep op de WK van Peking in 21,63 naar het goud. Lornah Kiplagat bezit nog drie Europese wegrecords: 15 kilometer (46.59), 20 kilometer (1.02.57) en halve marathon (1.06.25).

,,Europees kampioen worden in een Europees record is het hoogtepunt van onze sport in Europa. De houders van die records moeten helden zijn over wie geen enkele twijfel mag bestaan over hun geloofwaardigheid. Wij vermoeden dat dit niet het geval is bij sommige van deze records en om die reden wil ik dit uitgezocht hebben'', aldus Hansen, die in september 2017 een rapportage verwacht.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2017