IAAF weert Russische atleten ook bij WK (2)

6 februari 2017

CAP-D'AIL (ANP) - Russische atleten zijn deze zomer bij de wereldkampioenschappen in Londen naar alle waarschijnlijkheid nog altijd niet welkom. De internationale atletiekfederatie IAAF liet maandag weten dat het te vroeg is om de Russen weer aan internationale wedstrijden mee te laten doen, en dat de schorsing sowieso tot november duurt.

Hoewel er positieve ontwikkelingen zijn, heeft Rusland nog steeds moeite om doping uit de sport te weren, oordeelde de IAAF. Zo vinden er weinig dopingcontroles plaats, blijkt het lastig atleten te schorsen en heeft een aantal prominente Russische sporters zich publiekelijk met de zaak bemoeid.

,,Ons doel is om enkel schone atleten tot de sport toe te laten'', zei voorzitter Sebastian Coe. ,,Op dit moment hebben we die garantie niet. Schone sporters zijn in de steek gelaten door het nationale systeem.'' Een totaal van 35 atleten heeft bij de federatie een verzoek ingediend om als neutrale sporter toch in actie te mogen komen.

Het rapport van de Canadese advocaat Richard McLaren toonde vorig jaar aan dat meer dan duizend Russische sporters tussen 2011 en 2015 deel uitmaakten van een door de staat geregeld dopingsysteem. ,,Als alles goed gaat en afspraken worden nageleefd, kan de schorsing in november worden opgeheven'', aldus Rune Anderson, hoofd van de zogenoemde task force van de IAAF.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2017