Rechtszaak overheid tegen Armstrong gaat door (2)

13 februari 2017

NEW YORK (ANP/RTR) - Een rechtszaak van de Amerikaanse overheid tegen Lance Armstrong gaat door. Een federale rechter in de Verenigde Staten maakte daarvoor maandag de weg vrij. De overheid eist 100 miljoen Amerikaanse dollar (omgerekend bijna 95 miljoen euro) schadevergoeding van de oud-wielrenner, die in 2012 zijn zeven eindzeges in de Tour de France kwijtraakte vanwege doping. Armstrong wilde de zaak via een kort geding afhandelen, maar de rechter besloot maandag anders.

De Amerikaanse overheid wil het megabedrag van Armstrong hebben omdat hij in zijn tijd als renner sponsorgeld van US Postal Service aanvaardde terwijl hij onder invloed van doping reed. Nicole Navas, een woordvoerster van het ministerie van Justitie, weigerde maandag commentaar te geven op de zaak. Ook de advocaat van Armstrong deed dat nog niet.

Het Amerikaanse postbedrijf Postal Service betaalde tussen 2000 en 2004 32,3 miljoen dollar aan sponsorgeld. Toen duidelijk werd dat Armstrong zich schuldig had gemaakt aan doping, wilde het bedrijf het geld terug zien. Volgens Armstrong en zijn advocaat heeft het bedrijf dankzij de sponsoring veel meer geld teruggekregen dan dat ze er totaal in investeerden. Met dat argument probeerden zij af te stevenen op een kort geding, maar dat gaat dus niet gebeuren. De rechter moet zich er nu verder over buigen.

De dopingzaak kwam in 2010 aan het rollen door Floyd Landis, voormalig ploeggenoot van Armstrong. Armstrong deed begin 2013 zijn verhaal op televisie bij Oprah Winfrey.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2017