Sjoebenkov en Koetsjina goedgekeurd (2)

11 april 2017

MONACO (ANP) - Nog zeven Russische atleten zijn door de scherpe keuring gekomen van de mondiale atletiekfederatie IAAF en mogen onder neutrale vlag weer meedoen aan internationale wedstrijden.

De bekendsten zijn hordeloper Sergej Sjoebenkov en hoogspringster Maria Koetsjina. Sjoebenkov is de wereldkampioen op de 110 meter horden van 2015 en tweevoudig Europees kampioen. Koetsjina veroverde op de WK van 2015 in Peking eveneens goud en werd in 2014 wereldkampioene indoor.

Russische atleten zijn sinds de ontdekking van het omvangrijke dopingschandaal in hun land uitgesloten van deelname aan internationale wedstrijden. Zo ontbraken zij vorig jaar bij de EK in Amsterdam en de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Een speciale commissie, met daarin de Nederlandse Sylvia Barlag, beoordeelt sinds de algehele schorsing Russische atleten individueel op hun dopingverleden. Wie kan aantonen dat hij of zij de afgelopen jaren regelmatig op doping is getest in een land met een erkend antidopingprogramma, krijgt toestemming weer aan wedstrijden mee te doen.

De vijf andere atleten die groen licht kregen van de IAAF zijn Ilja Moedrov, Olga Moellina (allebei polsstokhoogspringen), Sergej Sjirobokov, Jana Smerdova (allebei snelwandelen) en Danil Tsiplakov (hoogspringen). Eerder waren al vijf Russische atleten goedgekeurd, waardoor het totale aantal Russen dat onder neutrale vlag wedstrijden mag doen nu twaalf is. Joelia Stepanova (800 meter), de klokkenluidster van het dopingschandaal, was de eerste.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2017