Tweede titel omstreden Chinese zwemmer Sun (2)

23 juli 2019 14:21:14

N i e u w bericht, meer informatie na 3e alinea

GWANGJU (ANP) - De Chinese zwemmer Sun Yang heeft zijn tweede gouden medaille behaald op de WK in Gwangju (Zuid-Korea). Hij verdiende de titel op de 200 meter vrije slag niet op eigen kracht. De Litouwer Danas Rapsys tikte namelijk in de finale als eerste aan, maar hij werd direct na de finish gediskwalificeerd wegens een valse start.

Sun Yang prolongeerde daarmee zijn titel in een tijd van 1.44,93, voor de Japanner Katsuhiro Matsumoto (1.45,22). Sun won zondag al het goud op de 400 meter vrij en heeft nu elf wereldtitels op zijn palmares.

De Chinees is omstreden, omdat er nog altijd een dopingzaak tegen hem loopt. Hij zou de bloedstalen hebben vernietigd toen dopingcontroleurs onaangekondigd bij hem op bezoek kwamen. Veel andere zwemmers zijn het er niet mee eens dat hij toch mag meedoen op de WK. De Australiër Mack Horton kreeg een officiële waarschuwing omdat hij weigerde naast Sun op het podium te staan bij de medailleceremonie.

De Rus Martin Maljoetin en de Brit Duncan Scott deelden het brons. Scott weigerde evenals Horton eerder Sun de hand te schudden op het podium en wilde evenmin op de foto met de Chinees. Het leidde tot een woede-uitval van Sun tijdens de ceremonie. "Deze overwinning dank ik aan mijn harde werken", zei Sun na afloop. "Ik bleef vechten en gaf niet op toen ik tweede lag, terwijl ik de enige zwemmer was die de series van de 800 meter zwom op dinsdagochtend. Ik was nog behoorlijk vermoeid."

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2019