WADA wil zwemmer Yang minimaal 2 jaar schorsen

12 november 2019 19:53:38

LAUSANNE (ANP) - Het mondiale antidopingbureau WADA eist een schorsing van twee tot acht jaar tegen de Chinese topzwemmer Sun Yang. Dat heeft het internationale sporttribunaal CAS bekendgemaakt. De openbare behandeling van de dopingzaak vindt vrijdag bij het CAS in Lausanne plaats.

Sun Yang (27) weigerde vorig jaar mee te werken aan een controle toen hij onverwacht bezoek kreeg van dopingcontroleurs. Leden van zijn begeleidingsstaf zouden daarbij bloedstalen van Sun met een hamer hebben vernietigd. De mondiale zwembond FINA sprak hem niettemin begin dit jaar vrij vanwege "procedurefouten".

WADA tekende bij het CAS beroep aan tegen het vonnis van de FINA. Het is de tweede keer dat een hoorzitting bij het CAS toegankelijk is voor pers en publiek.

Sun, drievoudig olympisch kampioen op de langere afstanden, mocht afgelopen zomer gewoon meedoen aan de WK in Zuid-Korea. Hij won twee keer goud, op de 200 en 400 meter vrije slag, maar werd onder meer tijdens de prijsuitreiking door zijn rivalen compleet genegeerd.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2019