Antidopingbureau Rusada in beroep tegen schorsing bij CAS (2)

19 december 2019 12:01:33

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

MOSKOU (ANP/DPA) - Het Russische antidopingagentschap Rusada gaat in beroep bij sporttribunaal CAS tegen de vierjarige schorsing die onlangs wegens grootscheepse dopingfraude werd uitgesproken. Dat werd bekendgemaakt op een persconferentie in Moskou. Het beroep moet binnen vijftien dagen bij het hof in Lausanne zijn ingediend.

Rusada zei het niet eens te zijn met de sancties van wereldantidopingagentschap WADA, dat Rusland de komende vier jaar uitsloot van deelname aan de Olympische Spelen en WK's. "De sancties zijn onrechtvaardig", herhaalde de Russische president Poetin. "Ons land is voor dezelfde overtreding meerdere keren bestraft. Het is oneerlijk, er spreekt geen gezond verstand uit en het is niet in overeenstemming met de wet. Elke straf moet individueel zijn", aldus de president.

WADA strafte eerder deze maand Rusland wegens omvangrijke dopingfraude. Volgens een speciale onderzoekscommissie is overtuigend bewezen dat het land heeft geknoeid met urine- en bloedmonsters en datagegevens, die het na een bijzonder moeizaam proces had verkregen uit het dopinglaboratorium in Moskou. Alles met de bedoeling om het gebruik van doping te verdoezelen.

De sancties houden in dat Rusland niet aanwezig is op de Olympische Spelen van Tokio 2020 en de Winterspelen van Peking 2022. Wel is de kans groot dat Russische sporters die aantoonbaar 'schoon' zijn daar mogen uitkomen onder neutrale vlag. Zo gebeurde dat ook in 2018 bij de Winterspelen van Pyeongchang. De schorsing geldt voor WK's in alle sporten, dus ook voor het WK voetbal van 2022 in Qatar.

"Rusland heeft de kans gekregen om zijn 'huis' op orde te krijgen en opnieuw lid te worden van de wereldwijde antidopinggemeenschap, ten behoeve van zijn atleten en de integriteit van sport. Maar in plaats daarvan koos het ervoor om door te gaan in zijn houding van misleiding en ontkenning", zei WADA-voorzitter Craig Reedie toen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2019