De afkorting ADAMS staat voor Anti-Doping Administration and Management System. Dit is een online administratiesysteem van WADA. In dit online administratiesysteem wordt verschillende informatie over dopingcontroles verzameld, zoals de whereabouts, testgeschiedenis en laboratoriumresultaten. Via ADAMS kunnen sporters in een testing pool hun whereaboutsgegevens (hierna: whereabouts) aanleveren. Naast WADA maken diverse internationale federaties en nationale antidopingorganisaties (waaronder de Dopingautoriteit) ook gebruik van het systeem.
Gebruikers van ADAMS kunnen (inlog) problemen ervaren op de website en in de app Athlete Central. De verantwoordelijkheid voor het systeem ligt bij WADA. Deze problemen en eventuele klachten kunnen gemeld worden bij het ADAMS supportteam van WADA. Let op: je dient een ADAMS HELP-account aan te maken om een vraag in te kunnen dienen.
Meld (systeem- en inlog)problemen daarnaast ook altijd bij de Dopingautoriteit via whereabouts@dopingautoriteit.nl. Geef hierbij duidelijk aan wat het probleem is en (indien van toepassing) welke whereaboutsinformatie gewijzigd dient te worden, om een whereaboutsfout te voorkomen.
Werkt de app Athlete Central niet? Bekijk dan of je een antwoord op je vraag kunt vinden tussen de FAQ van ADAMS. Staat je vraag hier niet tussen? Neem dan contact met de Dopingautoriteit via whereabouts@dopingautoriteit.nl.
Stuur dan een e-mail met je gewijzigde whereabouts naar whereabouts@dopingautoriteit.nl om een whereaboutsfout te voorkomen.
De 2-steps verificatiemethode is afhankelijk van de koppeling met een Authenticator op je mobiele telefoon. Heb je een nieuwe telefoon, een nieuw telefoonnummer of werkt je databundel in het buitenland niet, dan kan dit van invloed zijn op de Authenticator. Neem contact op met whereabouts@dopingautoriteit.nl om de 2-steps verificatie tijdelijk uit te schakelen. Je kunt dan weer inloggen en je verificatie-instellingen aanpassen. Geef (indien van toepassing) ook per e-mail aan welke whereaboutsgegevens gewijzigd dienen te worden om een whereaboutsfout te voorkomen.
In je ADAMS account klik je op wachtwoord vergeten. Je ontvangt dan een nieuw tijdelijk wachtwoord in je mailbox.
Als je op dit moment nog geen ADAMS account hebt of je inloggegevens bent vergeten kun je contact opnemen met de Dopingautoriteit via whereabouts@dopingautoriteit.nl. Vermeld in deze e-mail je geboortedatum, sportdiscipline en telefoonnummer.
Zodra je bent ingelogd zie je linksboven een “help” functie. Hier vind je uitleg om je weg in ADAMS te vinden. Voor verdere vragen kun je altijd terecht in het helpcenter van ADAMS. Let op: je dient een ADAMS HELP-account aan te maken om een vraag in te kunnen dienen.
In je account moet er dan nog iets bevestigd worden, dat kan bijvoorbeeld een e-mailadres, postadres, of een wedstrijd zijn. In je account worden de benodigde acties in rood aangegeven. Kom je er niet uit? Zoek dan contact met de Dopingautoriteit via: whereabouts@dopingautoriteit.nl
Als je bent aangesloten bij een sportbond, dan kan de Dopingautoriteit je toevoegen aan een testing pool. Als je bent opgenomen in een testing pool, dan moet je whereabouts aanleveren.
Zodra je bericht hebt ontvangen van de Dopingautoriteit dat je whereaboutsverplichting stopt.
Het wel of niet hebben van een NOC*NSF-status bepaalt niet of je whereabouts moet aanleveren. De Dopingautoriteit bepaalt aan de hand van verschillende factoren of je wordt opgenomen in een testing pool.
Heb je besloten om te stoppen met wedstrijdbeoefening? Dan kun je dit bij de Dopingautoriteit aangeven. Hiervoor vul je het formulier Beëindiging wedstrijdbeoefening in. De Dopingautoriteit zal dan beoordelen of je inderdaad geen whereabouts meer hoeft aan te leveren. De whereaboutsverplichting eindigt pas op het moment dat je daarover bericht van de Dopingautoriteit hebt ontvangen.
Formulier Beëindiging wedstrijdbeoefening
De dopingcontroleofficial probeert in dit geval vijf minuten voor het verstrijken van het 60-minute time slot telefonisch contact op te nemen. Dit gebeurt met een anoniem telefoonnummer. Lukt het om de dopingcontrole alsnog binnen het 60-minute time slot te starten? Dan kan de dopingcontrole doorgaan. Lukt dit niet? Dan wordt een missed test geregistreerd.