Outreach tijdens Q3 Judo Toernooi in Breda

13 juli 2007

Onlangs trok de 100% Dope Free stand van de Dopingautoriteit het land in en dit keer naar Breda. Sinds een aantal jaren kunnen judoka's uit heel Nederland in drie kwalificatietoernooien, de zogenaamde Q3 toernooien, strijden om deelname aan het Nederlands Kampioenschap, dat voor de heren in oktober en voor de dames in november zal plaatsvinden.

Op zaterdag 26 mei vond in het gemeentelijk sportcentrum te Breda het tweede Q3 toernooi plaats, waar ruim 90 judoka’s probeerden een zo hoog mogelijke ranking te behalen. De Dopingautoriteit maakte van de gelegenheid gebruik en deed er alles aan om te voorkomen dat de sporters op het NK voor een ’positieve’ verrassing komen te staan.

De dopingquiz waarmee sporters hun kennis konden testen bleek populair en werd over het algemeen redelijk goed gemaakt. Hier en daar ontbrak nog wat kennis, die door Dopingautoriteit medewerkers Anneke Palsma en Alien van der Sluis werd aangevuld. Opvallend was dat van cafeïne nog steeds vaak wordt gedacht dat het boven een bepaalde limiet verboden is, terwijl dat sinds 2004 niet meer het geval is.

Het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT) werd ook in Breda onder de aandacht gebracht. Ook de judoka’s bleken er vaak niet van op de hoogte te zijn dat bijvoorbeeld een simpel vitamine C supplement een verhoogd risico kan inhouden als dat niet van de NZVT lijst afkomstig is (voor meer informatie kijk hier).

Ook kwamen sporters naar de stand met vragen over hun medicatie, waarbij in een aantal gevallen bleek dat het aanvragen van dispensatie nodig was. Sporters die nog geen dopingwaaier hadden kregen deze overhandigd en ook de visitekaartjes met informatie over onder andere de Doping Infolijn vonden gretig aftrek.

Naast sporters maakten ook trainers gebruik van de aanwezige informatie, waarvan een enkeling zelfs het maken van de dopingquiz voor zijn pupillen verplicht stelde. Het NK Judo van 2007 zal voor deze sporters dan ook zonder twijfel 100% Dope Free verlopen!

Outreach tijdens  Q3 Judo Toernooi in Breda