Dopingautoriteit verwelkomt nieuwe Be PROUD ambassadeur: Kai Verbij

20 december 2018

Ambassadeur zijn van Be PROUD betekent dat je actief uitdraagt dat je trots bent op prestaties die op een schone manier worden geleverd. Je neemt verantwoordelijkheid en spreekt je uit. Daarbij inspireer je andere sportfanaten om op eigen kracht de strijd aan te gaan, en ook supporter van schone sport te worden.

De Dopingautoriteit, initiatiefnemer van het programma Be PROUD, verwelkomt vandaag een verse ambassadeur: schaatser Kai Verbij! Kai, geboren in 1994, begon al met schaatsen toen hij zes jaar oud was. In 2015 veroverde hij zijn eerste Nederlandse titel op de 500 meter, en een zilveren medaille op de 1000 meter. En in 2017 werd hij zelfs Europees kampioen én wereldkampioen sprint. In juni gaf Kai op Papendal het (letterlijke) startschot van Be PROUD tijdens de Talent Experience Day bij het trainingscomplex van Vitesse. Samen met Hinkelien Schreuder (voorzitter AtletenCommissie NOC*NSF) sloot hij zich vervolgens als eerste bij het programma aan door supporter te worden van schone sport. En nu dus ook door ambassadeur te worden!

Kai stimuleert schone sport omdat hij de hele wereld wil bewijzen dat er atleten zijn die schoon zijn en ook tot de wereldtop kunnen behoren. Daarnaast wil hij een voorbeeld voor jongeren zijn, hen motiveren en stimuleren om te gaan sporten zónder naar hulpmiddelen te grijpen. Hij benadrukt dat het vooral leuk moet blijven. Daar zijn wij het helemaal mee eens!

Kai Verbij

Het PROUD moment van Kai

We vroegen Kai op welke sportprestatie hij het meest trots is.

"Ik ben het meest trots op mijn wereldtitel sprint in 2017 in Calgary. Ik veroverde toen tegelijkertijd het wereldrecord punten. Het besef dat dit echt iets was om trots op te zijn, werd steeds groter na de Olympische Spelen van 2018. Toen ik tijdens de Spelen klaar was met mijn race, dacht ik eerst dat ik goed had gereden. Maar de tijd viel tegen, en daardoor wist ik gelijk dat het niet goed genoeg was. Ik besefte dat ik te weinig tijd had gehad. Je wereld stort op zo’n moment niet echt in, maar mentaal ben je op. Ik had er lang naartoe gewerkt en ik wilde zo graag naar de Spelen. De Spelen waren alles voor mij en daardoor heb ik alles eromheen niet zo serieus genomen. Daar heb ik achteraf lichtjes spijt van. Toen ik bijvoorbeeld Nederlands kampioen werd, was ik wel blij, maar ik zag het allemaal als een kleine test voor de Spelen. Het besef dat ik echt iets had neergezet was er niet, ook niet toen ik wereldkampioen werd. Dit heeft het plezier van het winnen een beetje afgenomen."

Word ook ambassadeur!

Ben jij een topsporter (in de dop), of op een andere manier werkzaam in de topsport? En ben je net als Kai in hart en nieren supporter van schone sport? Meld je dan aan als ambassadeur van Be PROUD! Stuur een e-mail naar info@supportschonesport.nl, waarin je uitlegt waarom je graag ambassadeur wilt worden. Wij nemen binnen 5 werkdagen contact met je op.

Dopingautoriteit verwelkomt nieuwe Be PROUD ambassadeur: Kai Verbij