16 NADO’s: ‘Schors Rusland om niet naleven afspraken met WADA’

3 januari 2019

16 Nationale Anti-Doping Organisaties, waaronder de Dopingautoriteit, hebben een statement naar buiten gebracht over het niet naleven van de regels door Rusland. De NADO’s vinden het onacceptabel dat Rusland zich ondanks de toezeggingen niet heeft gehouden aan de afspraken met WADA.

Het gehele statement is uitgebracht in een Press Release.

WADA komt later deze maand bijeen en neemt dan een besluit over Rusland. Als het aan de 16 NADO’s ligt, wacht WADA deze ontmoeting niet af en wordt Rusland direct geschorst. ‘Na meer dan 3 jaar van herziening, besluiteloosheid en compromissen over het eerste dopingschandaal in de geschiedenis van de sport, is het om aan te tonen dat geen individu en geen natie is vrijgesteld van het naleven van de Wereld Anti-Doping Code.’

Achtergrond statement

De uitkomsten van het onderzoek van de WADA Independent Commission (onder voorzitterschap van Richard McLaren) naar de situatie in Rusland hebben duidelijk gemaakt dat het bestaande anti-dopingsysteem niet is ingericht voor het aanpakken van het soort corruptie dat in Rusland is aangetroffen.

In reactie hierop stelt een groep van Nationale Anti-Doping Organisaties hervormingen voor. Het doel van de hervormingen is om schone sporters beter te beschermen, vertrouwen in het anti-dopingsysteem te herstellen en herhaling van dopingschandalen te voorkomen.

Eerdere (pers)berichten van Nationale Anti-Doping Organisaties over hervormingen verschenen in augustus 2016, oktober 2016, januari 2017, september 2017, januari 2018, juni 2018 en oktober 2018.

16 NADO’s: ‘Schors Rusland om niet naleven afspraken met WADA’