Doping en de Spelen

29 juni 2012

Citius, altius, fortius! Tijdens de Olympische en Paralympische Spelen in Londen zal iedere sporter weer proberen sneller, hoger en sterker te presteren dan ooit tevoren. Want een gouden medaille op de Spelen belooft immers eeuwige roem en een plek tussen de goden op de Olympus.

Dit vooruitzicht is natuurlijk zeer aanlokkelijk en zal voor een enkeling reden zijn de Olympische gedachte te beschamen door het gebruik van doping. Deze dopingzondaars zullen hard het deksel op de neus krijgen. Voor de organisatie in Londen (LOCOG) geldt namelijk ook de slogan citius, altius, fortius. Ze beloven snellere analyses van de dopingmonsters, hogere gevoeligheid van de testen en sterkere bewijsvoering bij elke dopingovertreding. Bovendien zullen er ongeveer 6250 dopingcontroles worden uitgevoerd, 25% meer dan in Beijing. En de uitslagen zullen in de meeste gevallen al na een dag bekend zijn. Valsspelers vallen dus direct door de mand!

 

Voorlichting

Het is dan ook van groot belang dat alle deelnemers vooraf goed zijn geïnformeerd over de rechten en verantwoordelijkheden die het dopingreglement met zich meebrengt. Vandaar dat het LOCOG, het Engelse ministerie van Cultuur, Media en Sport, WADA en UK Anti-Doping de internationale campagne 'Win Clean: Say No to Doping' hebben gelanceerd. De campagnewebsite is voor de Olympische sporters namelijk de plek waar alle anti-doping informatie in aanloop naar de Spelen gevonden kan worden.

Nederlandse bijdrage

De Dopingautoriteit zal er zelf ook alles aan doen om de Spelen in Londen tot de schoonste ooit te maken. Vijf dopingcontroleurs reizen af naar Londen om het LOCOG te assisteren bij het afnemen van dopingtesten. Daarnaast zal Erik Duiven, de Voorlichter Topsport, het WADA Outreach Team gaan versterken bij de educatie van de Olympische Sporters.

Olympisch testprogramma

Bovendien zal iedere Olympiër in aanloop naar de Spelen opgenomen worden in een apart testprogramma. Dit houdt in dat de gekwalificeerde sporters (wanneer dit nog niet het geval is) hun verblijfsgegevens moeten gaan aanleveren in het zogenoemde whereaboutssysteem en dat ze minimaal één pre-Olympische dopingcontrole kunnen verwachten. Zo zorgen we er voor dat Nederland wat betreft de dopingspiegel (in tegenstelling tot de medaillespiegel) ver weg blijft van een top-10 klassering. We hebben namelijk al 40 jaar een ‘clean sheet' op de Spelen. Een score waar we best trots op mogen zijn.

Voor meer informatie, neem contact op met de Dopingautoriteit: dopingvragen@dopingautoriteit.nl.
Doping en de Spelen