Onder de tien seconden, zonder doping!

6 augustus 2012

Churandy Martina is ambassadeur van de 100% Dope Free campagne. De op Curaçao geboren sprinter scherpte op de Olympische Spelen in Londen het nationaal record op de 100 meter aan tot 9.91 seconden. Bovendien werd hij zesde in de finale. In de video van 100% Dope Free spreekt hij zich uit voor een dopingvrije sport.

"Ik heb laten zien dat het halen van medailles mogelijk is zonder gebruik van doping. Ik sta waar ik nu sta door hard werken, discipline en doorzettingsvermogen."

Sinds de Spelen van Beijing is Churandy Martina bekend bij het grote publiek. Hij liep daar een geweldige 200 meter en werd tweede achter Usain Bolt. Na afloop werd hij gediskwalificeerd en moest zijn medaille inleveren. Op de camerabeelden was namelijk te zien dat hij in de bocht zijn voet een klein beetje buiten de baan zette.

Fair play

Omdat ook de nummer drie werd gediskwalificeerd, ging de zilveren medaille uiteindelijk naar de Amerikaan Shawn Crawford. Die maakte een sportief gebaar door de medaille later terug te geven aan Churandy, omdat hij vond dat hij ‘m zelf niet had verdiend."Ik wist dat hij me sowieso ging verslaan. Hij liep niemand in de weg en verdiende die medaille.", aldus Shawn Crawford.

Ambassadeur 100% Dope Free

De reden dat Churandy ambassadeur is geworden, is dat hij als inspiratiebron wil dienen voor jonge sporters. "Ik heb laten zien dat medailles óók mogelijk zijn zonder gebruik van doping. Ik sta waar ik nu sta door hard werken, discipline en doorzettingsvermogen. Daar ga ik mee door tot ik ook mijn andere doelen heb bereikt, waarvan het lopen van een wereldrecord natuurlijk het uiteindelijke doel is. Degenen die dat vóór mij hebben gedaan zijn niet langer onbereikbaar. Dat zijn sporters die net als ik strijden om te laten zien wie de snelste is."

Londen 2012

Churandy Martina is tijdens de Olympische Spelen in Londen 6de geworden op de 100 meter. In de halve finale scherpte hij het nationaal record aan tot 9.91 seconden. Hij zal verder nog uitkomen op de 200 meter en de 4 x 100 meter estafette.

 

Onder de tien seconden, zonder doping!