Olympische topsporters gebruiken Whereabouts App actief

25 juli 2012

De Olympische Spelen van 2012 worden de Social Games genoemd. Zowel publiek als sporters gaan in Londen veelvuldig gebruik maken van social media, zoals Twitter en Facebook. Met de smartphone kan dit heel gemakkelijk overal en altijd. De Whereabouts App voor op de smartphone is ontwikkeld om het topsporters zo simpel mogelijk te maken hun verblijfgegevens, ofwel whereabouts, door te geven aan de Nederlandse Dopingautoriteit.

98 van de circa 170 Nederlandse Olympiërs – zo’n 58% - gebruiken in Londen de app. De andere Nederlandse sporters moeten hun whereabouts aanleveren bij hun Internationale Federatie en kunnen daarom geen gebruik maken van de Whereabouts App. Ook 49 van de Nederlandse deelnemers aan de Paralympics maken al actief gebruik van deze app.

Buiten de Olympische Spelen om moeten in Nederland zo’n 300 topatleten hun whereabouts indienen bij de Dopingautoriteit. Meer dan 90% daarvan gebruikt de app.

58% van de Nederlandse Olympiërs gebruikt in Londen smartphone app om verblijfgegevens aan dopingcontroleurs door te geven

Ontwikkeling

De Whereabouts App is in opdracht van de Dopingautoriteit ontwikkeld door Logica, InnoSportNL en NOC*NSF om de administratieve verplichtingen rondom de verplichte registratie van verblijfsgegevens te vereenvoudigen. De app laadt onder meer - op basis van de GPS-gegevens en na goedkeuring van de sporters - automatisch de actuele verblijfplaats. Dit scheelt de Olympische sporters onnodige rompslomp bij het invoeren van adresgegevens. Ook kunnen de sporters herinnerd worden aan hun whereaboutsverplichting door het invoeren van reminders. De pincode beveiligt de privacy van de gegevens.

Sportinnovatie

Onderzoek heeft uitgewezen dat sporters het lastig vinden om altijd hun actuele gegevens door te geven, mede omdat ze niet op elk moment over een computer beschikken. Daarnaast weten sporters niet altijd zeker of ze de gegevens juist hebben ingevoerd, wat stress kan geven. De Whereabouts App ondervangt deze problemen. Vanwege de Olympische en Paralympische Spelen hebben in de afgelopen maanden meer sporters de whereabouts-verplichting gekregen, en vrijwel alle nieuw toegevoegde sporters gebruiken de app.

´De Whereabouts App is een succesvol voorbeeld van sportinnovatie: een interactieve toepassing die de sportbeleving van topsporters vereenvoudigt, verbetert en ondersteunt. De ontwikkeling was mogelijk dankzij een unieke samenwerking tussen het Nederlandse bedrijfsleven en de sportwereld´, aldus directeur Herman Ram van de Dopingautoriteit.

Wereldwijd gebruik?

De app is zeer functioneel voor sporters en het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) kijkt naar de mogelijkheden voor het gebruiken van deze app. Ook andere anti-dopingorganisaties tonen interesse. Hiermee zou de Whereabouts App wereldwijd en voor alle sporten beschikbaar komen. Het aantal potentiële gebruikers loopt daarmee in de tienduizenden, want naar verwachting zal bijna 100% van de topsporters die een whereabouts-verplichting hebben de app gaan gebruiken als die mogelijkheid hen geboden wordt.

App downloaden

De Whereabouts App is beschikbaar op iPhone, Android en BlackBerry.

Olympische topsporters gebruiken Whereabouts App actief