WADA maakt 'whereabouts' mobiel beschikbaar voor wereldwijde topsporters

11 december 2013

Het World Anti-Doping Agency (WADA) lanceert de ‘ADAMS whereabouts app’ voor meer dan 25.000 internationale topsporters. Met de app kunnen atleten op eenvoudige wijze hun verblijfsgegevens via de mobiele telefoon invoeren, controleren en wijzigen om tegemoet te komen aan WADA´s verplichtingen. CGI, de toonaangevende zakelijke en technologische dienstverlener, ontwikkelde de internationale app. De app van WADA voldoet aan strenge eisen op het gebied van privacy en veiligheid en is per direct beschikbaar in het Engels en Frans voor Apple telefoons via de iTunes App Store. De Android versie wordt later deze maand gelanceerd.

In Nederland werd al een whereabouts app in 2012 gelanceerd door de Nederlandse Dopingautoriteit. Nederlandse sporters die aan hen moeten rapporteren kunnen hun verblijfsgegevens sinds die tijd via de app eenvoudig doorgeven aan de organisatie. De whereabouts app is ontwikkeld door De Nederlandse Dopingautoriteit, CGI, InnoSportNL en NOC*NSF. 

WADA beschermt de rechten van atleten die geen doping gebruiken, onder andere door het beheer van een database waarin zij de verblijfsgegevens van sporters wereldwijd bijhouden om dopingtesten buiten de wedstrijden om mogelijk te maken. Atleten die zijn opgenomen in een testing pool en specifieke anti-doping verantwoordelijkheden hebben kunnen hun verblijfsgegevens invoeren met slechts enkele klikken op hun mobiele telefoon. Daarnaast herinnert de app hen via reminders aan hun verplichtingen, inclusief deadlines voor het doorgeven van hun verblijfsgegevens.

David Howman, Algemeen Directeur van WADA: “We zijn heel blij deze app nu aan de beste topsporters ter wereld te kunnen aanbieden. De app is voor atleten een eenvoudige, toegankelijke manier om te rapporteren over hun verblijfsgegevens en te voldoen aan de relevante regelgeving. Bovendien laten ze zien dat ze zich inzetten voor schone sport. Iedereen profiteert van deze efficiënte oplossing.”

“Deze app van WADA is een uitkomst voor internationale sporters, vooral omdat wij vaak op reis en onderweg zijn. Zeker nu de Olympische Spelen voor de deur staan, hebben we veel trainingskampen en wedstrijden op wisselende locaties. Doordat we onze verblijfsgegevens nu via een app kunnen doorgeven, besparen we tijd en brengt dit ons meer flexibiliteit”, aldus Sotsji-ganger Nicolien Sauerbreij. Sauerbreij is de meest succesvolle Nederlandse snowboarder ooit. Op de Olympische Winterspelen in Vancouver in 2010 behaalde zij als eerste Nederlandse snowboarder een gouden medaille.

“De whereabouts app is een goed voorbeeld van een Nederlandse sportinnovatie met wereldwijde potenties,” aldus Ron de Mos, General Manager bij CGI Nederland. “Wij willen onze klanten helpen om het leven van hún klanten te verbeteren. We zijn er dan ook trots op dat deze app door CGI in Nederland is ontwikkeld en nu dagelijks vele sporters helpt; vanaf nu zelfs ver buiten onze landsgrenzen.“

WADA maakt 'whereabouts' mobiel beschikbaar voor wereldwijde topsporters