In memoriam: Jokelyn Tienstra

9 december 2015

Gisteren bereikte ons het schokkende nieuws dat Jokelyn Tienstra is overleden. Vlak na haar actieve carrière in 2007 wilde zij zich als ex-tophandbalster heel graag inzetten voor een dopingvrije sport. Jokelyn werd daarmee een van de eerste 100% Dope Free ambassadeurs van de Dopingautoriteit. Het belang van een dopingvrije sport droeg ze ook actief uit als begeleidster en keeperstrainster van het Nederlands damesteam van het Nederlands Handbal Verbond. 

Hoogtepunt als speelster met het Nederlands team was voor Jokelyn het behalen van de vijfde plek tijdens het WK in St. Petersburg in 2005. “Dat we daar met een geweldig team een ware flow bereikten waarin we van de allerbeste teams van de wereld konden winnen was fantastisch. Ik zie handbal als een geweldig creatieve sport. Een teamsport waarin vele specialisten samen een prestatie neerzetten. Het is snel, attractief, flitsend, technisch, en er kan alleen gewonnen worden als het team collectief goed functioneert. Lichamelijk wordt er in handbal veel van sporters gevraagd, maar het is een sport waarin je écht vanuit je eigen kracht je doelen moet bereiken.”

Toen ze trainster op de Handbalacademie op Papendal werd, waar 23 talentvolle handbalsters intern op Papendal verblijven, gaf Jokelyn aan wat ze graag op jonge sporters wilde overbrengen: “Eerlijk zijn tegenover jezelf. Als je als sporter ook na je carrière trots wilt zijn op jezelf en op de prestaties die je hebt geleverd, kan dat in mijn ogen alleen maar wanneer je alles op eigen kracht hebt bereikt. Omdat handbal een teamsport is schaadt je bovendien niet alleen jezelf wanneer je positief bevonden wordt, maar wordt je hele team er de dupe van. Een sporter die overweegt doping te gaan gebruiken zou ik bovendien vertellen dat hij of zij niet alleen zijn eigen sport schaadt, maar de geloofwaardigheid van sport in het algemeen. Wat mij betreft mag er dan ook hard worden opgetreden tegen sporters die de regels overtreden.”

Met Jokelyn verliezen we een van de grootste pleitbezorgers van een schone sport.

Jokelyn in haar rol als 100% Dope Free ambassadeur tijdens een handbaltoernooi in 2009.

In memoriam: Jokelyn Tienstra