Veranderingen dopinglijst 2012

28 december 2011

Per 1 januari 2012 gaat de nieuwe dopinglijst van kracht. De belangrijkste verandering is dat het gebruik per inhalatie van het astmamedicijn formoterol bij lage doseringen is toegestaan. Voor hoge doseringen geldt dat er nog altijd een dispensatie aangevraagd moet worden.

Formoterol 

Formoterol valt onder de zogenoemde bèta-2 agonisten. Bèta-2 agonisten zorgen voor verwijding van de luchtwegen en zorgen door ontspanning van het spierweefsel in de longen, dat de longblaasjes verder open gaan staan. Tot nu toe moest voor het gebruik van formoterol altijd een dispensatie worden aangevraagd. Deze regeling is nu versoepeld.

Nieuwe regeling

Per 1 januari 2012 geldt dat inname van formoterol per inhalatie, met een maximale dosering van 36 microgram per 24 uur, is toegestaan. Voor doseringen boven de 36 microgram per 24 uur geldt dat er nog altijd een dispensatie aangevraagd moet worden. De maximale therapeutische dosering in Nederland is overigens 72 microgram per dag.

Bèta-2 agonisten als doping

Wanneer bèta-2 agonisten bewust als doping worden gebruikt, worden er doorgaans hogere doseringen toegediend dan wanneer ze als medicijn tegen astma worden toegepast. Het gebruik van bèta-2 agonisten in hoge doseringen kan leiden tot gezondheidsklachten, zoals misselijkheid, duizeligheid, beverigheid, rusteloosheid, hartritmestoornissen en spierkrampen. 

Alcohol

Per 1 januari 2012 is het gebruik van alcohol in de sporten kegelen en bowling niet meer verboden. Beide sporten vallen onder de Fédération Internationale des Quilleurs.

Bètablokkers

Per 1 januari 2012 is het gebruik van bètablokkers niet meer verboden in de volgende sporten:

  • Bobslee en Skeleton (FIBT)
  • Curling (WCF)
  • Moderne Vijfkamp (UIPM)
  • Motorsport (FIM)
  • Zeilen (ISAF)
  • Worstelen (FILA)

Het Nederlands commentaar op de conceptversie Dopinglijst 2012 kun je hier vinden.

Veranderingen dopinglijst 2012