Veiligheidswaarschuwing voor afvallers en sporters: slik geen Iomax

5 april 2013

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten afslankpillen met de naam Iomax niet in te nemen. Iomax is een product dat verboden stoffen bevat en wordt gebruikt door sporters en door mensen die willen afvallen. Bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) van UMC Utrecht zijn ernstige klachten binnengekomen van mensen die Iomax gebruiken als afslankmiddel.

Al na 1 tablet kunnen bijwerkingen optreden zoals hartkloppingen, pijn op de borst, misselijkheid, hoofdpijn en opgewonden gedrag. Op sociale media staan ook berichten van bodybuilders die dergelijke klachten hebben na het innemen van Iomax. Deze sporters gebruiken het product om meer energie te krijgen en af te vallen. Iomax-gebruikers wordt dringend geadviseerd onmiddellijk te stoppen met het slikken van dit middel en bij lichamelijke klachten naar de huisarts te gaan. Artsen met vragen over de behandeling van personen die Iomax hebben ingenomen, kunnen 24 uur per dag contact opnemen met het NVIC via (030) 274 88 88 (dit nummer is uitsluitend voor professionele hulpverleners).

Verboden product

Iomax staat niet geregistreerd als geneesmiddel en bevat vermoedelijk amfetamineachtige stoffen. Amfetamineachtige stoffen staan op de dopinglijst. Op het etiket staat geen of onvolledige informatie over de samenstelling van het product.

Meld verkopers van Iomax bij NVWA

De NVWA verzoekt kopers van Iomax aan de NVWA te melden waar zij het product hebben gekocht. De NVWA kan dan gericht optreden om mensen te beschermen tegen de verkoop van Iomax. Online melden kan via het Klantcontactcentrum van de NVWA. Meldingen worden vertrouwelijk behandeld.

Meer informatie

- Pagina Samenstelling en etikettering
- Website Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) 

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA (088) 223 37 00.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum van de NVWA via www.nvwa.nl of (0800) 04 88.

Veiligheidswaarschuwing voor afvallers en sporters: slik geen Iomax