Dopingautoriteit lanceert nieuw programma: Be PROUD

28 juni 2018

Vandaag lanceerde de Dopingautoriteit het programma Be PROUD. Hiermee kwam het vorige programma, 100% Dope Free, tot een einde. Be PROUD richt zich op het versterken van de juiste sportwaarden. Sporters, familie, coaches, medische begeleiders, bondsmedewerkers en andere sportfanaten worden opgeroepen om zich aan te sluiten bij Be PROUD. En zo onderdeel te worden van een groot en krachtig team. Trotse supporters van schone sport!

Talent Experience Day

De lancering vond plaats tijdens de Talent Experience Day op Papendal bij het trainingscomplex van Vitesse. De afgelopen twee jaar hebben vele sporttalenten in Nederland meegedaan met een onderzoek naar ethische dilemma’s uit het grijze gebied van schone sport. Dit onderzoek werd uitgevoerd door de Radboud Universiteit, en de Dopingautoriteit hielp mee. De Dopingautoriteit en de Radboud Universiteit organiseerden de Talent Experience Day om de sporttalenten te bedanken voor hun deelname.

De talenten volgden op deze dag allerlei workshops. Zo gaf Vitesse een inkijkje in het Voetbal Lab. Ook gingen de talenten lunchen met chefkok van Papendal Erik te Velthuis, en leerde sportpsycholoog Paul van Zwam ze omgaan met wedstrijdspanning. Sunwebs Scientific Expert Teun van Erp toonde daarnaast hoe wielerploeg Team Sunweb wetenschap gebruikt om beter te presteren. 

Lancering Be PROUD

Maar er was meer! Tijdens de Talent Experience Day werd namelijk ook het programma Be PROUD gelanceerd. Dit programma is opgezet door de Dopingautoriteit, in samenwerking met NOC*NSF, (ex-)topsporters en trainers/coaches. Hier kun je meer lezen over de achtergrond.

Vandaag sloten Hinkelien Schreuder (voorzitter AtletenCommissie NOC*NSF) en Kai Verbij (topschaatser) zich als eerste bij het programma aan door supporters te worden van schone sport. Kai vertelde bovendien een persoonlijk verhaal over zijn weg naar de top, en welke sportwaarden daarbij belangrijk zijn voor hem.

De Dopingautoriteit nodigt iedereen uit om zich aan te sluiten bij Be PROUD door supporter of zelfs ambassadeur te worden. Staat jouw organisatie achter Be PROUD? Word dan partner! We kunnen er immers alleen samen voor zorgen dat we écht trots kunnen zijn op onze sport.

Be PROUD

Dopingautoriteit lanceert nieuw programma: Be PROUD