Sporttribunaal schorst hoogspringer Lisenko tot augustus 2022

5 juli 2021 16:29:31

LAUSANNE (ANP) - Het internationaal sporttribunaal CAS heeft bepaald dat hoogspringer Danil Lisenko geschorst blijft tot 3 augustus 2022. Het CAS handhaafde de schorsing van zes jaar voor de Russische atleet, maar heeft twee jaar van die straf voorwaardelijk opgelegd omdat Lisenko heeft meegewerkt aan onderzoek van de integriteitsunit in de atletiek (AIU). Hij leverde bewijs aan voor de veroordeling van twee officials van de Russische atletiekbond.

Lisenko had in 2018 de dopingregels overtreden door niet aan te geven waar hij verbleef, de zogeheten whereabouts. Hij was zodoende onvindbaar voor de dopingcontroleurs. De internationale atletiekfederatie zette hem toen direct uit de groep atleten die onder neutrale vlag mag meedoen aan internationale kampioenschappen. De Rus werd met ingang van 3 augustus 2018 voorlopig geschorst.

Het CAS behandelde de zaak van Lisenko in mei en kwam tot een schorsing van twee jaar voor de overtreding van de whereabouts en vier jaar voor het knoeien met bewijs. De uitspraak is definitief, waardoor Lisenko niet mag deelnemen aan de Spelen van Tokio.

Lisenko won zilver bij de WK van 2017 en goud bij de WK indoor in 2018. Zijn persoonlijk record staat op 2,40 meter.

De Russische federatie is sinds eind 2015 geschorst, nadat bewijs was gevonden voor grootschalig en gestructureerd dopinggebruik. Atleten uit Rusland zijn al jaren niet welkom bij internationale evenementen. Alleen als ze kunnen aantonen dat ze hun sport volledig dopingvrij beoefenen en geen dopingverleden hebben, mogen ze onder neutrale vlag meedoen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021