Coach Van Zundert heeft medelijden met kunstrijdster Valieva

15 februari 2022 14:43:54

BEIJING (ANP) - Carine Herrygers, coach van kunstrijdster Lindsay van Zundert, heeft medelijden met Kamila Valieva. "Ik vind dat heel jammer voor dat kind zelf. Waarschijnlijk weet ze niet wat ze binnen krijgt", zei ze na de korte kür, waar Van Zundert zich plaatste voor de olympische finale van donderdag op vrije kür.

Valieva kreeg maandag van sporttribunaal CAS toestemming om deel te nemen in Beijing hoewel ze in december positief testte op doping. Dat gebeurde in Rusland, maar kwam pas een dag na haar succesvolle optreden in de landenwedstrijd naar buiten. Ze werd aanvankelijk geschorst, maar het Russische antidopingbureau Rusada draaide die schorsing na een dag weer terug. Het IOC, wereldantidopingbureau WADA en de internationale schaatsunie ISU tekenden bezwaar aan tegen haar deelname aan de individuele wedstrijd, maar het CAS wees dat af.

"Het is een kind van 15 jaar dat na heel hard werken hier staat", aldus Herrygers. "Ik zou het voor dat kind heel erg vinden als ze hier niet mee mag doen. Ik heb het niet bij Lindsay weg hoeven houden deze week. We zaten niet in dezelfde trainingsgroep. We hebben er niets van meegekregen en ons er niet mee bezig gehouden. Dat staat helemaal los van ons. Ik heb er eigenlijk met niemand over gepraat."

Herrygers vindt het jammer dat de zaak rond Valieva het kunstschaatstoernooi bij de Spelen voor deel overschaduwt. "Ik denk dat het niets met onze sport te maken heeft, maar met de Russen. Ze doen het in meer sporten."

Van Zundert zelf zweeg over Valieva. "Ik heb het meegekregen, maar daar ga ik niets over zeggen. Ik houd het bij mezelf."

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2022