Belgische veldrijder Aerts op non-actief na positieve dopingtest

15 februari 2022 20:59:46

BRUSSEL (ANP) - De Belgische veldrijder Toon Aerts heeft bij een dopingcontrole buiten de wedstrijden om positief getest op een verboden middel. De 28-jarige Aerts heeft naar eigen zeggen geen idee hoe het middel, letrozol metaboliet, in zijn lichaam is gekomen. "Een product waar ik tot gisteren nooit van had gehoord", zegt Aerts in een verklaring. Zijn ploeg Baloise Trek Lions gelooft in zijn onschuld, maar heeft Aerts vanwege een strikt antidopingbeleid voorlopig wel op non-actief gezet.

Aerts, die dit seizoen vier veldritten won, verzekerde zich begin deze maand van de eindzege in het klassement om de X2O Badkamers Trofee. Zijn positieve test dateert van 19 januari, bijna twee weken voor het WK in Fayetteville. Aerts eindigde op Amerikaanse bodem op de zesde plaats, ruim een minuut achter de Britse winnaar Tom Pidcock. Zijn Nederlandse teamgenoot Lars van der Haar pakte WK-zilver.

"Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik al mijn hele carrière tegen enige vorm van doping ben", aldus Aerts, die op 19 januari thuis bezoek kreeg van een dopingcontroleur. "Ik zal er dan ook alles aan doen om mijn onschuld aan te tonen en mijn naam te zuiveren." De tweevoudig winnaar van de wereldbeker pakte in 2019, 2020 en 2021 steeds brons op het WK.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2022