Vingegaard snapt scepsis maar zegt geen doping te gebruiken

16 juli 2023 21:45:44

SAINT-GERVAIS MONT-BLANC (ANP/AFP) - Jonas Vingegaard werd na afloop van de vijftiende etappe van de Tour de France op de persconferentie geconfronteerd met een vraag over het dopingverleden van de sport en de scepsis die bij sommigen heerst over de prestaties van de beste klimmers. "Om eerlijk te zijn, ik begrijp die scepsis volledig vanwege het verleden van onze sport", zei de Deense klassementsleider. "Alles wat ik kan zeggen is: ik gebruik niets."

"Ik ben blij dat die scepsis er is", zei de Tourwinnaar van 2022 van Jumbo-Visma die in het algemeen klassement tien seconden voorsprong heeft op de Sloveen Tadej Pogacar, de Tourwinnaar van 2020 en 2021. De wielervolgers moeten volgens hem kritisch zijn, want anders gebeurt het weer.

De Deen begrijpt dat er vragen komen, omdat de prestaties soms beter zijn dan tussen eind jaren negentig en 2009 toen er naar later bleek veel doping werd gebruikt. "Het is waar dat we snel gaan, soms sneller dan zij", aldus Vingegaard. "Het materiaal, de voeding, de training, alles is veranderd en dat verklaart waarom de prestaties verbeteren. Maar het is goed om sceptisch te zijn."

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2023