Surinaamse sprinter Asinga (19) vier jaar geschorst om doping

27 mei 2024 17:27:42

MONACO (ANP) - De Surinaamse sprinter Issamade Asinga is voor vier jaar geschorst na een positieve test op een verboden middel, meldt de onafhankelijke dopingautoriteit AIU. De 19-jarige atleet was sinds augustus vorig jaar al voorlopig geschorst nadat een maand eerder bij hem het middel GW1516, dat de manier van het omzetten van vet beïnvloedt, was aangetroffen. Asinga kroonde zich in juli vorig jaar tot kampioen van Zuid-Amerika op de 100 en 200 meter.

Asinga raakt die titels en alle andere resultaten van na de positieve test van 18 juli kwijt, zoals ook zijn record op de 100 meter voor atleten onder de 20 jaar (9,89). Dat liep hij tijdens de finale van het Zuid-Amerikaans kampioenschap in São Paulo. Het record komt nu weer op naam van Letsile Tebogo uit Botswana met 9,91.

De in de Verenigde Staten wonende Asinga verzette zich tegen zijn schorsing en zei dat de positieve test het gevolg was van het eten van een 'herstelsnoepje' dat hij na een wedstrijd had gekregen. De AIU heeft hier echter geen geloofwaardig bewijs voor gevonden.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2024