Schaatser Lommers vrijgesproken van doping (3)

29 november 2010

C o r r e c t i e, aanpassing in laatste alinea.

RIJSWIJK (ANP) - De jonge schaatser Wesley Lommers (16) is in hoger beroep vrijgesproken van doping. Dat meldde zijn verdediging maandag. Bij een controle in 2009 werd de schaatser positief bevonden op nandrolon. Hij werd daarop voor twee jaar, waarvan één voorwaardelijk, geschorst.

Bij de zaak tegen het schaatstalent zijn echter meerdere vormfouten gemaakt, waardoor hij nooit geschorst had mogen worden, zo oordeelde de beroepscommissie van de KNSB. Zo moeten bij minderjarige sporters de ouders vooraf tekenen bij een controle. Dat is niet gebeurd.

De commissie heeft Lommers nu in de gelegenheid gesteld alle kosten die zijn gemaakt op de bond te verhalen. Daarnaast heeft de verdediging een claim van 1,5 miljoen euro neergelegd, vanwege reputatieschade en inkomsten die daardoor in de toekomst gemist worden.

Ook zou een onafhankelijk onderzoek dat naar aanleiding van de zaak werd ingesteld, niet door alle betrokken partijen zijn ondertekend. Volgens een woordvoerder van de verdediging heeft de schaatsbond daarnaast tussentijds stukken aangeleverd, om de verdediging onderuit te halen. Iets wat op dat moment juridisch gezien niet mogelijk zou zijn.

De KNSB heeft kennis genomen van de uitspraak en beraadt zich over de volgende stoppen die genomen zullen worden. Dinsdag komt de bond met een reactie.

De schorsing van Lommers is inmiddels officieel al ten einde, waardoor hij dit jaar al weer op de schaatsbaan stond. Ook zijn zusje Dominique werd naar aanleiding van de positieve test van haar broer voorlopig geschorst, omdat haar ouders geen schriftelijke toestemming gaven voor het meewerken aan eventuele dopingcontroles.

De Dopingautoriteit had aangedrongen op strengere controles vanwege de dopingzaak van haar broer. Zo moest zij haar whereabouts doorgeven, iets dat alleen de absolute topsporters moeten. Haar ouders vonden dat in eerste instantie te ver gaan. De schaatsster staat inmiddels echter weer op het ijs. Volgens de Nederlandse Dopingautoriteit zit zij nog steeds in de Nationale Testing Pool, het zwaarste dopingcontroleprogramma.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2010