Keisse mag alsnog starten in Rotterdam (3)

6 januari 2011

N i e u w bericht, met reactie UCI in laatste alinea

ROTTERDAM (ANP) - De soap rondom de deelname van de Belgische baanwielrenner Iljo Keisse aan de zesdaagse van Rotterdam heeft weer een nieuwe wending gekregen. De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag besloten dat Keisse de start niet geweigerd mag worden. De organisatie volgt dat besluit en laat Keisse donderdagavond aan de zijde van landgenoot Kenny de Ketele starten in Ahoy.

Keisse werd in juli 2009 door het internationaal sporttribunaal CAS gestraft wegens overtreding van het dopingreglement, maar die schorsing werd in november opgeschort door een Brusselse rechter. Deze oordeelde dat elke organisator die Keisse niet laat starten een dwangsom van 100.000 euro moet betalen. Volgens de internationale wielrenunie UCI geldt die uitspraak alleen in België en mag Keisse dus over de grens niet rijden.

Keisse spande een kort geding aan in Nederland en mag nu alsnog de baan van Ahoy op. De rechtbank is van mening dat Keisse en de organisatie van de zesdaagse een rechtsgeldige overeenkomst hebben. ,,Dit is een superdag voor mij'', jubelde de Belg. ,,Nu kan ik erop los knallen en mijn titel in Rotterdam verdedigen.''

Organisator Frank Boelé legt zich neer bij de uitspraak. ,,Er is recht gesproken. Er rest ons geen andere optie dan de uitspraak van de rechter te respecteren. Het is tijd om te gaan fietsen in Ahoy en te genieten van mooie wielersport.''

De UCI liet donderdagavond weten bij het standpunt te blijven dat Keisse niet mag rijden in Rotterdam. ,,Als de renner toch van start gaat, zal de UCI-commissaris hem en zijn team volledig negeren'', zo staat in een persbericht van de bond. Dat betekent dat Keisse niet op de officiële startlijst en in de uitslagen staat.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011