Keisse 'spookrijder' in Ahoy

6 januari 2011

ROTTERDAM (ANP) – Iljo Keisse is donderdag alsnog van start gegaan in de zesdaagse van Rotterdam, maar de internationale wielrenunie UCI zal de Belg niet in de uitslag opnemen. Dat is het resultaat van een wielersoap, die een schaduw wierp op het begin van het evenement in een vernieuwd Ahoy.

Keisse had ‘s middags bij de rechtbank in Amsterdam startrecht afgedwongen, hoewel de UCI een dag eerder had beslist dat hij niet mocht starten omdat hij een – door de Belgische rechter opgeschorte – dopingstraf uitzit. Zesdaagse-organisator Frank Boelé moest de Belgische renner toelaten op straffe van een dwangsom van 50.000 euro per dag.

,,Als ik nu niet start, weet ik ook niet wat er gebeurt. Het was misschien de makkelijkste weg geweest, maar ik ga nu niet toegeven'', zei Keisse voordat hij met koppelgenoot Kenny de Ketele als 'spookrijder' de piste betrad. Een UCI-commissaris had hem net verteld dat zijn optreden de uitslagen niet zal halen. ,,Maar ik heb niets officieel. De man kon mij geen papier overhandigen. Het is allemaal heel vaag. Loop ik een risico door wel te starten? Ik weet het echt niet. Ik voel me een slachtoffer, dit is een machtsstrijd.''

Boelé wist zich met de situatie ook geen raad. ,,Laat ik maar niks zeggen’’, was de doorgaans spraakzame organisator kortaf. Nadat hij een dag eerder Keisse onder dwang van de UCI uit het deelnemersveld had geschrapt, moest hij 24 uur later die beslissing alweer terugdraaien. ,,Wij volgen alleen maar. Ik word door de hond of door de kat gebeten. Maar we hebben een contract met Iljo en de Nederlandse rechter zegt dat we ons daaraan moeten houden.’’

Keisse werd in oktober 2008 betrapt op het gebruik van de verboden producten cathine en HCT. De renner voerde aan dat die via vervuilde voedingssupplementen in zijn lichaam waren beland en werd daarop door de Belgische wielerbond KBWB vrijgesproken. Het wereldantidopingbureau WADA ging in beroep waarna het internationaal sporttribunaal CAS de renner alsnog voor twee jaar schorstte.

Het was nog lang niet het einde van de affaire. Het Hof van Beroep in Brussel schortte de schorsing in november op waarna Keisse actief was in de zesdaagsen van Gent en Zürich. Toen hij zich begin december meldde voor een wedstrijd in Manchester greep de UCI in. De opschorting zou volgens de bond alleen in België gelden. Om diezelfde reden, maar rijkelijk laat, wilde de UCI Keisse ook uit Ahoy weghouden.

Maar de Nederlandse rechter oordeelde dat Keisse en de organisatie van de zesdaagse een rechtsgeldige overeenkomst hebben. ,,Dit is een superdag voor mij'', jubelde de Belg. ,,Nu kan ik erop los knallen en mijn titel in Rotterdam verdedigen.''

De UCI liet donderdagavond weten bij het standpunt te blijven dat Keisse niet mag rijden in Rotterdam. ,,Als de renner toch van start gaat, zal de UCI-commissaris hem en zijn team volledig negeren'', zo meldde de bond in een persbericht.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011