Stam en Van Bon winnen in Ahoy (3)

11 januari 2011

N i e u w bericht, meer informatie

ROTTERDAM (ANP) - Danny Stam en Leon van Bon hebben de Zesdaagse van Rotterdam op hun naam gebracht. De Nederlandse baanwielrenners deden dinsdagavond op het allerlaatste moment een geslaagde greep naar de macht in Ahoy. Voor Stam was het de vijfde zege voor eigen publiek.

In de afsluitende koppelkoers maakten de favorieten, in gezelschap Iljo Keisse en Kenny de Ketele, eerst een ronde achterstand goed op Pim Lighart en zijn Duitse partner Robert Bartko. Vervolgens sprokkelden ze in de laatste ronden net wat meer punten dat hun Belgische concurrenten. Het koppel Keisse/De Ketele kwam na lang te hebben voorgestaan uit op 284, twee punten minder dan Stam/Van Bon.

,,Sommige mensen zeggen dat het een beetje begint te vervelen met met naam op het scorebord, maar als je binnenkomt dat geeft dat toch trots. Zaterdag raakte ik ervan overtuigd dat we hier konden winnen'', reageerde Stam. ,,Het was wel een nadeel dat Ligthart en Bartko nog een bonusronde pakten. Op één moment in de koers, ik denk na 20 minuten, werd het even spannend toen Keisse demarreerde. Bartko moest hem terughalen en dat duurde vrij lang. Toen dat gelukt was merkte ik dat de rest brak.''

Op verzoek van de UCI, die Keisse buiten België wegens overtreding van het dopingreglement als geschorst beschouwt, kwam het Belgische duo in de officiële uitslag niet voor. Feit was dat de 28-jarige Gentenaar met De Ketele voor veel strijd en amusement zorgde. Tot het allerlaatste moment reden ze volop mee voor de hoofdprijs.

De organisatie mocht daar blij mee zijn na alle tegenvallers (valpartijen, ziekte) en noodzakelijke partnerruil. Peter Schep en Theo Bos dienden zich op de voorlaatste avond nog aan als potentiële kanshebbers. Het lot was hun niet gunstig gezind. Sprinter Bos kreeg een aanval van bronchitis, die gepaard ging met hoge koorts. Hij moest het slot van het evenement aan zich voorbij laten gaan.

Eerder werd het koppel Leif Lampater/Wim Stroetinga al gescheiden. De Nederlander kwam ten val, brak een sleutelbeen en wordt daaraan donderdag in Almelo geopereerd. Zijn Duitse maat ging door met Nicky Terpstra, die door het afhaken van de Zwitser Franco Marvulli ook alleen was komen te staan.

De vrouwenzesdaagse leverde een overwinning op voor Kirsten Wild met 147 punten. Ze bleef de Poolse Marlgorzata Wojtyra en de Tsjechische Jarmila Machacoca ruim voor. Vera Koedooder werd vierde vóór Chantal Blaak.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011