Sprintzege Rojas in Catalonië (3)

26 maart 2011

UCI WORLD TOUR

N i e u w bericht, meer informatie, met Mollema in 3e en 4e alinea

MOLLET DES VALLES (ANP) - De Spaanse wielrenner José Rojas heeft zaterdag de zesde etappe van de Ronde van Catalonië gewonnen. Hij was na een rit van 195 kilometer van Tarragona naar Mollet des Vallès de sterkste in de massasprint. Manuel Cardoso uit Portugal werd tweede voor de Fransman Samuel Dumoulin.

Alberto Contador begint zondag als klassementsleider aan de slotetappe naar Barcelona. Met de vlakke laatste rit voor de boeg lijkt de Spanjaard zeker van de eindzege. Hij heeft een voorsprong van 23 seconden op de Amerikaan Levi Leipheimer en Michele Scarponi uit Italië.

Bauke Mollema is de beste Nederlander op de elfde plaats met een achterstand van 1 minuut en 12 seconden op de leider. De Groninger was zaterdag mee bij een ontsnapping die drie minuten voorsprong kreeg, maar verder liet het peloton het niet komen.

,,Voor Bauke was het toen òf rijden en sterven òf terug laten zakken, want het was snel duidelijk dat zij niet veel ruimte kregen. Hij heeft toen besloten zich terug te laten zakken en dat was achteraf de juiste beslissing. Dat blijft echter moeilijk, want het gaat eigenlijk tegen je principes in", liet ploegleider Frans Maassen na afloop weten.

Voor Contador lonkt de triomf in een week waarin hij een domper kreeg te verwerken in zijn dopingzaak. De internationale wielrenunie UCI besloot om bij het sporttribunaal CAS in beroep te gaan tegen zijn vrijspraak wegens het gebruik van clenbuterol.

Contador, rijdend voor Saxo Bank, had het zaterdag op de fiets ook zwaar. ,,Het was een moeilijke dag. Vooral aan het begin ging het erg hard. Gelukkig konden we de race aan het einde controleren met hulp van andere ploegen." De drievoudig winnaar van de Tour de France rekent zich nog niet rijk. ,,Ik moet zondag extra voorzichtig zijn, zeker nu we een grote stad als Barcelona ingaan."

Ritwinnaar Rojas had deze week al vier podiumplaatsen op zak bij de rittenkoers in de Spaanse provincie. De renner van Movistar bleef desondanks rustig in de finale. ,,Het was een lastige laatste kilometer. Er werd veel geduwd en getrokken, maar ik bleef kalm en uit de problemen." De honger van Rojas is nog niet gestild. ,,Ik wil zondag ook winnen. Ik ga voor twee uit twee."

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011