Dopingdokter Ferrari wil beklag doen (2)

26 april 2011

N i e u w bericht, meer informatie

PADUA (ANP/Belga) - De Italiaanse dopingdokter Michele Ferrari wil zijn beklag doen bij het parket van Padua. De 58-jarige arts voelt zich momenteel sterk benadeeld door het internationale onderzoek dat naar zijn praktijken wordt verricht. Hij wil daarom gehoord worden door procureur Benedetto Roberti.

Ferrari betoogt dat de maatregel die sporters niet toelaat om met hem te werken, ,,oneerlijk'' is en dat de recente verklaringen over de dopingzaak rond Lance Armstrong het geheim van het onderzoek schenden.

Het parket van Padua voert sinds twee weken verschillende onderzoeken in het Italiaanse wielrennen uit. Vooral het Russische team Katoesja, dat zijn basis aan het Italiaanse Gardameer heeft, ligt onder een vergrootglas. Ook renners als Michele Scarponi (Lampre), Giuseppe Visconti (Farnese), Morris Possoni (Sky) en Diego Caccia (Farnese) moeten tekst en uitleg geven.

Het dopingonderzoek in de Verenigde Staten naar de inmiddels afgezwaaide Armstrong kreeg een verlengstuk in Italië. Inspecteurs plozen de link tussen de zevenvoudige tourwinnaar en de beruchte Ferrari uit. Daarbij werd duidelijk dat internationale vertakkingen van het systeem van de dopingarts vijftien miljoen euro zouden hebben opgebracht.

Dat geld zou niet alleen van de verkoop van doping komen. Ferrari zou zich ook schuldig gemaakt hebben aan fraude, witwaspraktijken en belastingsontduiking. De financiële transacties, onder meer uit de Verenigde Staten naar de Zwitserse rekeningen van Ferrari, worden uitgezocht.

In totaal zouden bijna honderd personen betrokken zijn. Ferrari was lange tijd de verzorger van Armstrong, tot de Texaan in 2004 de professionele relatie verbrak.

De 58-jarige Ferrari heeft een bedenkelijke reputatie sinds hij in 1994 verklaarde dat verstandig gebruik van epo ongevaarlijk was. Het Italiaans Olympisch Comité heeft samenwerking met Ferrari verboden.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011