Girobaas: wie een licentie heeft, is welkom(2)

28 april 2011

RONDE VAN ITALIE

N i e u w bericht, meer informatie

TURIJN (ANP/DPA) - De Ronde van Italië begint over een kleine anderhalve week met aan de start liefst zeven teams waarvan renners betrokken zijn bij een Italiaans dopingonderzoek. Daarbij is ook de deelname van Alberto Contador, wiens zaak bij het sporttribunaal CAS wordt uitgevochten, pikant. Organisator Angelo Zomegnan is niet van plan vooraf renners uit te sluiten. ,,Wie bij het begin van de Giro een licentie heeft, mag starten'', liet hij donderdag weten.

Natuurlijk volgt Zomegnan de zaak die draait om sportarts en mogelijk dopingverstrekker Michele Ferrari. Ook kijkt hij uit naar de uitspraak van het CAS rond het beroep dat internationale wielrenunie UCI heeft aangespannen tegen de vrijspraak voor de van doping verdachte de Spaanse tourwinnaar. ,,Als Contador niet geschorst is, is hij welkom'', is Zomegnan duidelijk. De uitspraak in die affaire wordt pas kort voor de Ronde van Frankrijk verwacht.

Ter ere van de 150e verjaardag van het verenigde Italië heeft Zomegnan veel symboliek in zijn wedstrijd gestopt. De Giro begint met een ploegentijdrit in de historische hoofdstad Turijn, waarna de route wordt gevolgd die nationale held Giuseppe Garibaldi tot aan Sicilië in zijn strijd voor Italiaanse eenwording voerde. De Etna wordt beklommen, in het noorden later de Grossglockner en de Zoncolan. ,,We combineren de geschiedenis van de eenwording met de grote momenten uit de wielerhistorie'', lichtte Zomegnan toe.

Als geste krijgt nationaal kampioen Giovanni Visconti het jubileumnummer 150 opgespeld. Uitgerekend Visconti maakt deel uit van de groep verdachte renners. Volgens sportkrant Gazzetta dello Sport heeft de politie reeds ontdekt dat Visconti contact onderhield met Ferrari, die vanuit Zwitserland werkt.

Zomegnan heeft er in ieder geval voor gezorgd dat de Lampre-ploeg aan de Giro begint zonder de teamleden die betrokken zijn bij het onderzoek naar dopingpraktijken van het parket van Mantua. Voormalig Lampre-renners en verdachten Alessandro Ballan (BMC) en Marzio Bruseghin (Movistar) werden wel gewoon door hun huidige ploeg opgenomen in de ploeg voor de Ronde van Italië.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011