Contador voorbereid op 'zware' Giro (2)

4 mei 2011

RONDE VAN ITALIE

N i e u w bericht, meer informatie

RIJSWIJK (ANP) - Alberto Contador ziet de Ronde van Italië, die zaterdag in Turijn begint, misschien wel als de grootste test tot nu toe sinds hij de status als beste ronderenner van de wereld met zich meedraagt. Dat zegt de Spaanse wielrenner op de website van zijn ploeg Saxo Bank.

Contador keert voor het eerst terug in de Giro sinds hij de rittenkoers in 2008 op zijn naam schreef. Dat deed hij in een jaar waarin zijn ploeg Astana was uitgesloten voor de Tour en hij in het najaar ook nog de Vuelta won. ,,Als het om het parkoers gaat, is dit zeker de zwaarste grote ronde waaraan ik begin'', liet Contador optekenen.

,,Er zitten een paar flinke bergen tussen. In tegenstelling tot in 2008 ken ik nu de details, mijn tegenstanders en heb ik me terdege voorbereid.'' In het jaar dat hij de Giro won, ontving zijn ploeg pas een week van tevoren een uitnodiging.

,,Ik denk dat de route nu veel zwaarder is dan in het jaar dat ik de Giro won. Ook al is het waar wat sommige renners zeggen, dat dat ook een loodzware Giro was. Maar toch lijkt deze me moeilijker.''

De wellicht zwaarste beproevingen wachten in de ritten negen, veertien en twintig. In de negende etappe wordt het peloton tweemaal de Etna opgejaagd. De ontzagwekkende Zoncolan, met een gemiddeld stijgingspercentage van 11,9 en stukken van 22 procent, is het hoogtepunt in rit veertien. Rit twintig telt 242 kilometer met daarin de deels niet geasfalteerde klim naar de top van de Finestre en de aankomst in Sestrière.

Contador vergeet de drie tijdritten niet. Eerst is er de ploegentijdrit in Turijn, rit zestien is een klimtijdrit, terwijl er op de slotdag nog eens 32 merendeels vlakke tijdritkilometers klaar liggen. ,,Ze zijn belangrijk want elke seconde die je kunt pakken kan cruciaal zijn. Maar ik denk niet dat de ploegentijdrit zo'n impact heeft als bijvoorbeeld in de Tour van 2009.''

Contador, de winnaar van de Tour in 2007, 2009 en 2010, weet nog niet of hij komende zomer in Frankrijk erbij is. In juni doet het sporttribunaal CAS uitspraak in de beroepszaak die de internationale wielrenunie UCI en wereldantidopingbureau Wada hebben aangespannen. Zij zijn het niet eens met de vrijspraak die Contador van de Spaanse wielerbond kreeg nadat bij hem in de Tour van 2010 sporen van het verboden middel clenbuterol waren aangetroffen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011