Overzicht dodelijke ongelukken wielersport

9 mei 2011

RONDE VAN ITALIE

RAPALLO (ANP) - Met de Belg Wouter Weylandt heeft het wielerpeloton opnieuw een collega verloren tijdens een wedstrijd. Hieronder een overzicht van de bekendste dodelijke ongelukken tijdens wielerwedstrijden:

1935: Armando Cepeda (Spa): na een val in een ravijn bij Bourg-d'Oisans tijdens de Tour de France.

1937: Andre Raynaud (Fra): wereldkampioen stayers, tijdens een baanwedstrijd in Antwerpen.

1950: Camille Danguillaume (Fra): aangereden door een motor tijdens het Franse wegkampioenschap in Montlhery.

1951: Serse Coppi (Ita), de broer van Fausto Coppi: gevallen tijdens de laatste kilometer van de Ronde van Piemonte. Coppi ging over de finish maar overleed de volgende nacht.

1956: Stan Ockers (Bel): wereldkampioen op de weg, tijdens een baanwedstrijd in Antwerpen.

1967: Tom Simpson (GBr): wereldkampioen op de weg, slachtoffer van een kransslagaderbreuk op de Mont Ventoux als gevolg van hitte en doping.

1969: Jose Samyn (Fra): na botsing met een verkoper van programmaboekjes tijdens een kermiskoers in Zingem (België).

1970: Jean-Pierre Monseré (Bel): wereldkampioen op de weg, na een botsing met een auto tijdens een kermiskoers in Retie (België).

1972: Manuel Galera (Spa): na een valpartij tijdens de Ronde van Andalusië.

1976: Juan Manuel Santisteban (Spa): door een valpartij in de eerste etappe van de Ronde van Italië op Sicilië.

1984: Joaquim Agostinho (Por): na een val over een hond tijdens een etappe in de Ronde van Algarve.

1986: Emilio Ravasio (Ita): na een val in de eerste etappe van de Ronde van Italië op Sicilië, twee weken later overleden.

1987: Vicente Mata (Spa): na een botsing met een auto in de Grote Prijs Luis Puig in Valencia; Michel Goffin (Bel): na een val tijdens de Grote Prijs Haut-Var.

1988: Connie Meijer (Ned): onwel tijdens een vrouwencriterium in Nederland.

1995: Fabio Casartelli (Ita): olympisch kampioen weg in 1992, na een val tijdens de vijftiende etappe van Tour de France in de afdaling van de Portet-d'Aspet.

1999: Manuel Sanroma (Spa): na een val in de tweede etappe van de Ronde van Catalonië.

2003: Andrei Kivilev (Kaz): na een val in de tweede etappe van Parijs-Nice, nabij Saint-Chamond. Overleden in ziekenhuis in Saint-Etienne.

2005: Alessio Galletti (Ita): wordt onwel bij een beklimming tijdens de Subida Naranco in Spanje. Hij bezwijkt nog voor aankomst in het ziekenhuis, vermoedelijk aan de gevolgen van een hartaanval.

2006: Isaac Galvez (Spa): belandde tijdens de zesdaagse van Gent na een botsing met de Belgische baanrenner Dimitri De Fauw met hoge snelheid tegen de balustrade van de piste. Hij overleed op weg naar het ziekenhuis.

2011: Wouter Weylandt (Bel): komt in de derde etappe van de Ronde van Italië zwaar ten val tijdens een afdaling. Hij wordt gereanimeerd en overgebracht naar het ziekenhuis. Giro-arts Giovanni Tredici maakt kort daarna het overlijden van Weylandt bekend.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011