UCI: geen begeleidingsrol voor dopingzondaars (2)

17 juni 2011

N i e u w bericht, meer informatie

MAASTRICHT (ANP) - Wielrenners die de dopingregels overtreden, mogen na hun actieve carrière geen begeleidingsrol bij een team vervullen. Dat heeft de internationale wielrenunie UCI vrijdag in Maastricht besloten. Deze nieuwe regel gaat op 1 juli in.

De UCI hoopt met deze maatregel de toekomstige generatie wielrenners enigszins te 'beschermen', zo meldde de unie. ,,We zijn ons bewust van de moeilijkheden die deze maatregel met zich meebrengt, maar willen hiermee laten zien dat we vastbesloten zijn alle mogelijke stappen te ondernemen om illegale praktijken in onze sport te voorkomen.''

De UCI heeft wel een voorbehoud opgenomen in het nieuwe reglementsartikel. Renners die 'slechts' een keer zijn betrapt en daarvoor minder dan twee jaar straf hebben gekregen, mogen na vijf jaar toch een begeleidingsrol gaan vervullen.

Diverse 'dopingzondaars' uit het verleden zijn momenteel als begeleider actief in de wielerwereld. Zo is de Deen Bjarne Riis, die in 1996 mede dankzij doping de Tour won, manager van de ploeg Saxo Bank-Sungard. Zijn landgenoot Kim Andersen, die meerdere keren positief heeft getest tijdens zijn carrière, werkt als technisch directeur van Team Leopard-Trek. De UCI wil deze situaties in de toekomst voorkomen.

De UCI heeft in het nieuwe artikel specifiek aangegeven welke functies in de toekomst niet meer mogen worden bekleed door betrapte renners. Dat zijn: algemeen manager, teammanager, trainer, dokter, medisch assistent, mecanicien en chauffeur.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011