CAS schorst schaatser Lommers voor 1 jaar (3)

22 augustus 2011

N i e u w bericht, meer informatie vanaf 4e alinea

LAUSANNE (ANP) - Schaatser Wesley Lommers is door sporttribunaal CAS met terugwerkende kracht voor 2 jaar geschorst, waarvan één voorwaardelijk. Dat is maandag bekendgemaakt door de Nederlandse Dopingautoriteit, die samen met de KNSB bij het CAS beroep aantekende tegen het besluit van de beroepscommissie van de Nederlandse schaatsbond om Lommers niet te straffen wegens vermeende doping.

Het CAS heeft nu dus de uitspraak van de beroepscommissie vernietigd en de oorspronkelijke uitspraak van de tuchtcommissie van de KNSB bevestigd.

Omdat Lommers de schorsing van een jaar al heeft uitgediend, heeft de uitspraak geen directe gevolgen voor zijn startgerechtigdheid.

Bij een dopingcontrole in 2009 werd de toen 15-jarige Lommers positief bevonden op het spierversterkende middel nandrolon. De aangetroffen concentratie lag ruim 35 keer boven de drempelwaarde. De tuchtcommissie van de KNSB schorste Lommers daarop. Lommers ging met succes in beroep. De beroepscommissie van de KNSB oordeelde dat het dopinglaboratorium onvoldoende documentatie had overlegd.

Tijdens de hoorzitting, waarbij Lommers ontbrak, werd het door het dopinglaboratorium aangevoerde bewijs uitgebreid getoetst. Het CAS oordeelde dat het laboratorium volledig aan zijn bewijsplicht heeft voldaan, en sprak opnieuw een schorsing van 2 jaar uit, waarvan weer één voorwaardelijk.

Lommers is veroordeeld in de volledige kosten van de arbitrageprocedure en moet ook 3000 Zwitserse francs betalen aan de KNSB en de Dopingautoriteit.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011