Van Gelder: jokers achter de hand (3)

10 oktober 2011

WK TURNEN

N i e u w bericht, meer informatie vanaf 4e alinea

TOKIO (ANP) - Het halen van de Olympische Spelen was voor Yuri van Gelder een driestappenplan. Eerst moest sporttribunaal CAS zijn deelname als voormalig dopingzondaar mogelijk maken. Dat gebeurde donderdag. Maandag volgde deel twee: kwalificatie voor de ringenfinale bij de WK turnen in Tokio.

,,En nu komt stap drie: een medaille’’, keek de Brabander al weer vooruit naar zaterdag. ,,Ik heb nog een paar jokers in mijn zak zitten.’’ Van Gelder, als vierde gekwalificeerd, heeft een moeilijkere afsprong en een extra krachtelement achter de hand.

,,Ik werk met een gerust hart naar de finale toe. Ik heb zo veel getraind op drie toestellen, dat ik wellicht kracht overheb, nu ik nog maar op één toestel hoef uit te komen.’’ Een medaille op een toestel is voldoende voor olympische kwalificatie, maar als extra eis moesten specialisten op twee andere toestellen uitkomen. Dat deed Van Gelder in Tokio op vloer en sprong.

Van Gelder kwam tot een puntentotaal van 15,383. Na de eerste kwalificatiedag was dat de derde score. Maandag kwam alleen de Chinese wereld- en olympisch kampioen Chen Yibing er nog overheen: 15,700. ,,Zijn afsprong is goed, maar ik zag ook een paar foutjes’’, sprak Van Gelder later op de dag in het Keio Plaza Hotel.

De Brabander stond er ontspannen bij. Door een schorsing wegens cocaïnegebruik in 2009 leek hij niet in beeld voor de Olympische Spelen omdat het IOC dopingzondaars weerde. Die regel werd donderdag door sporttribunaal CAS vernietigd. Het gaf zijn rentree op een WK - na 4 jaar - een extra dimensie. ,,Nu moet er ook een stap vier komen: een medaille in Londen.’’

Maar eerst wacht zaterdag de finale waarin hij als vijfde turner aan de bak moet. ,,Ik ga voor een olympisch ticket, een medaille is goed. Ik hoop nu ook dat de mensen de gedachten die ze nog bij me hebben, kwijtraken en vergeten wat er eerder gebeurd is.’’

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011