Individualisten houden turnploeg op de been

10 oktober 2011

WK TURNEN

TOKIO (ANP) - Voor de hoofdcoach ging het om het teamresultaat. Dat was voor de turnmannen bij de WK in Tokio teleurstellend. De ploeg werd 19e en bleef ver verwijderd van deelname aan het olympisch kwalificatietoernooi. De onderlinge wrijvingen werden maandag verdreven met drie plaatsingen voor toestelfinales.

De meeste spanning lag bij Epke Zonderland. Vooral ook omdat rond hem - de afgelopen twee WK’s goed voor zilver - het verwachtingspatroon het hoogst was. Zijn tegenvallende score op de eerste kwalificatiedag bezorgde hem een moeilijke nacht. ,,Het valt dus mee’’, constateerde hij nog voor twee Chinese toppers als laatste in actie moesten komen.

Zonderland was zesde en kon dus niet meer buiten de acht finalisten vallen. Alleen olympisch kampioen Zou Kai passeerde hem nog. ,,Het zit gewoon heel dicht bij elkaar.'' In Rotterdam plaatste hij zich ook pas als zevende voor de finale die hem uiteindelijk zilver opleverde. Iedere medaille is genoeg om deelname aan de Spelen van volgend jaar af te dwingen.

Datzelfde geldt voor Yuri van Gelder en Jeffrey Wammes. De laatste bereikte als achtste de eindstrijd op sprong. ,,Nu moet ik risico nemen, met de sprongen uit de kwalificaties word ik zesde of zevende.’’ Wammes werd zondag fors bekritiseerd door hoofdcoach Hamada na een desastreus optreden op voltige. De Japanse hoofdcoach kraakte zijn arbeidsethos. Daarop reageerde Wammes met het verwijt dat Hamada een warrig beleid voerde. ,,Het was een reactie op een reactie’’, zei hij maandag. ,,Ik heb nergens spijt van.’’

Van Gelder liet alle commotie langs zich heen glijden. Vaak draaiden affaires om hem, nu was er alleen sportief nieuws. ,,Nu komt stap drie: een medaille’’, repte hij over een driestappenplan dat hem naar de Spelen van Londen moet leiden.

Stap één werd donderdag gemaakt toen sporttribunaal CAS de IOC-regel dat sporters na een dopingstraf niet welkom zijn op de Spelen, vernietigde. Van Gelder werd in 2009 voor een jaar geschorst wegens cocaïnegebruik. Het besluit gaf zijn terugkeer op een WK - bij zijn laatste in 2007 verspeelde hij deelname aan de Spelen door zilver in plaats van goud te pakken - een extra dimensie.

De regels zijn versoepeld. Stap twee, kwalificatie voor de finale, verliep makkelijker dan verwacht. ,,Ik werk met een gerust hart naar de finale'', zei Van Gelder die zich als vierde plaatste. ,,Ik heb nog wat jokers achter de hand.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011