Contador pakt uit bij het CAS (3)

14 november 2011

CONTADOR

N i e u w bericht, meer informatie vanaf 4e alinea

MADRID (ANP) - Alberto Contador verschijnt volgende week voor het sporttribunaal CAS met een keur aan getuigen die zijn onschuld in een dopingzaak zullen bepleiten. Onder hen de Amerikaan Louis Rovner, een expert op het gebied van leugendetectors, en de 87-jarige Britse antidopingdeskundige Vivian James, die in 2000 op nandrolon betrapte sporters hielp.

Het wereldantidopingbureau WADA en de internationale wielrenunie UCI zijn naar het CAS gestapt omdat ze het besluit van de Spaanse wielerbond Contador vrij te spreken nadat hij in de Tour van 2010 was betrapt op het gebruik van clenbuterol, aanvechten. De Spaanse wielrenner houdt vol dat de minieme hoeveelheid van het verboden middel in zijn lichaam is gekomen door het eten van besmet vlees. WADA verdenkt Contador van illegale bloedtransfusie.

El Pais weet maandag te melden dat Contador 13 personen heeft opgeroepen ter verdediging. Rovner zou met een leugendetector willen aantonen dat de wielrenner de waarheid vertelt. James slaagde er eerder in het gevonden nandrolon bij sporters te linken aan besmette producten.

Het WADA meldt zich in Lausanne onder meer met de Australische antidopingexpert Michael Ashenden. Het antidopingbureau wil aantonen dat voor een positieve test op clenbuterol, hoe miniem de gevonden hoeveelheid ook is, een enorme hoeveelheid vlees genuttigd moet worden. Bovendien worden de slager die het vlees geleverd zou hebben, en bij wie later geen vervuilde producten werden aangetroffen, en de voorzitter van de Spaanse vereniging van veehouders opgevoerd.

Als het CAS Contador schuldig acht, verliest hij zijn tourzege van 2010 en zijn zeges daarna. Ook wacht hem in dat geval een schorsing.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011