CAS vindt Contador wel schuldig

6 februari 2012

CONTADOR

S a m e n v a t t i n g

LAUSANNE (ANP) - Alberto Contador is met terugwerkende kracht voor 2 jaar geschorst. De Spaanse wielrenner moet bovendien zijn zeges in de Ronde van Frankrijk van 2010 en de Ronde van Italië van 2011 inleveren. Dat heeft het sporttribunaal CAS maandag bekendgemaakt. Contador, wiens straf op 5 augustus afloopt, was eerder door de Spaanse wielerbond vrijgesproken nadat bij een controle in de bewuste Tour minieme sporen van het verboden middel clenbuterol waren aangetroffen.

Contador gaf ‘vervuild’ vlees de schuld van die positieve test. De internationale wielrenunie UCI en wereldantidopingbureau WADA denken eerder aan een illegale bloedtransfusie en tekenden beroep aan tegen de vrijspraak. De arbitragecommissie van het CAS gaf de beroepspartijen in vele opzichten gelijk, al dacht het meer aan het gebruik van een voedingssupplement met de verboden stof.

De straf betekent dat de Luxemburger Andy Schleck de Tour van 2010 wint. De Rus Denis Mentsjov, destijds nog rijdend voor Rabobank, wordt dan tweede. Tourbaas Christian Prudhomme kon dat nog niet bevestigen. ,,Dat is aan de UCI’’, aldus de Fransman, die eerder de Amerikaan Floyd Landis wegens doping de tourzege zag kwijtraken. Die belandde in 2006 bij de Spanjaard Oscar Pereiro.

Contador, die dinsdagavond gaat reageren op de uitspraak, kan dit jaar in ieder geval niet deelnemen aan de Tour, noch aan de Olympische Spelen. Ook raakt hij zijn overwinning in de Giro van 2011 kwijt. De Italiaan Michele Scarponi eindigde toen als tweede in die ronde.

De arbitragecommissie zal zich later uitspreken over de eis van de UCI de renner een boete van ruim 2,5 miljoen euro op te leggen. Contador, sinds vorig jaar in dienst van Saxo Bank, wachtte het oordeel thuis in Pinto af in gezelschap van familie en advocaten. Hij heeft 30 dagen de tijd om in beroep te gaan.

Op Mallorca reageerde Andy Schleck zonder vreugde op zijn vermoedelijke tourzege. ,,Er is geen reden om blij te zijn. In de eerste plaats leef ik mee met Alberto. Ik heb altijd geloofd in zijn onschuld. Dit is een trieste dag voor de wielersport.''

Schleck wil de Tour winnen op de fiets, niet bij de rechtbank: ,,Als ik dit jaar win, beschouw ik dat als mijn eerste tourzege.'' De UCI was bij monde van voorzitter Pat McQuaid ingetogen: ,,Wanneer het op doping aankomt, zijn er geen winnaars. Elke dopingzaak, ongeacht de kenmerken, is er één te veel.’’

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012