Baugé herstelt heerschappij op sprint (3)

7 april 2012

WK BAANWIELRENNEN

N i e u w bericht, meer informatie vanaf 4e alinea

MELBOURNE (ANP) - Grégory Baugé is weer de beste baansprinter ter wereld. De Fransman, die zijn titel van 2011 moest inleveren wegens overtreding van de dopingregels, versloeg zaterdag bij de WK in Melbourne in de finale van het sprinttoernooi de Brit Jason Kenny.

Dat gebeurde na een jurybeslissing. Baugé won de eerste heat, maar verloor de tweede. De jury vond echter dat Kenny van zijn lijn was afgeweken. Diens landgenoot en olympisch kampioen Chris Hoy veroverde het brons. Baugé pakte ook al de wereldtitel sprint in 2009 en 2010.

Baugé raakte zijn in Apeldoorn behaalde titel in november kwijt. De 27-jarige sprinter had binnen 18 maanden twee keer zijn verblijfplaats verkeerd opgegeven en één keer een dopingcontrole gemist. De Franse wielerbond FFC schorste hem met terugwerkende kracht voor een jaar: van 23 december 2010 tot 22 december 2011. De UCI meldde daarop dat alle in die periode geleverde resultaten werden geannuleerd.

De titel van 2011 ging naar Kenny, die zaterdag in Melbourne in de tweede heat Baugé volledig verraste door er meteen na de start vandoor te gaan. De Fransman, met overtuiging winnaar van de eerste heat, kwam nog wel in de buurt waarbij Kenny iets naar boven stuurde. Omdat hij daarbij net boven de rode lijn kwam was de jury onverbiddelijk.

,,Het was zwaar'', erkende Baugé die languit liggend op de grond het besluit van de jury had afgewacht en daarna meteen zijn Britse concurrent opzocht. Of hij bij de Spelen in Londen te maken krijgt met Kenny dan wel Hoy is nog onduidelijk. Baugé, al jaren heerser op de sprint, maakte het niet uit. ,,Ik moet gewoon keihard werken. Het seizoen begint eigenlijk nu pas echt.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012