IOC onderzoekt 5 verdachte stalen Athene 2004 (3)

17 juli 2012

OLYMPISCHE SPELEN

N i e u w bericht, meer informatie vanaf 4e alinea

LONDEN (ANP) - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft bij hernieuwd dopingonderzoek vijf verdachte stalen gevonden die afgenomen werden tijdens de Olympische Spelen van 2004 in Athene. Dat maakte Arne Ljungqvist, voorzitter van de medische commissie, bekend.

De Zweedse dopingjager gaf aan dat sinds mei van dit jaar zo'n honderd stalen van 2004 opnieuw onder de loep zijn genomen in het antidopinglaboratorium in het Zwitserse Lausanne. ,,Dat leverde vijf verdachte gevallen op. Maar pas na een contra-expertise kan er van een dopinggeval gesproken worden'', liet Ljungqvist weten.

Volgens de Scandinavische arts gaat het om ,,potentieel positieve'' controles. ,,Misschien vloeien er één of twee dopingzaken uit voort, misschien helemaal geen. We onderzoeken nu de resultaten en zullen in de komende dagen beslissen of we een contra-expertise uitvoeren. We moeten onder meer nagaan of de atleten destijds een medisch attest konden voorleggen en of alle stappen van de procedure nauwgezet gevolgd zijn.''

Stalen van Olympische Spelen worden acht jaar bewaard om ze met nieuwe technieken te kunnen onderzoeken. De houdbaarheidsdatum van de dopingtests van Athene verloopt op 29 augustus, de datum waarop de Spelen in 2004 eindigden.

Eerder werden stalen van de Winterspelen van 2006 in Turijn en de Zomerspelen van 2008 in Peking opnieuw onderzocht. Dat kostte de Bahreinse atleet Rashid Ramzi zijn olympische titel van Peking 2008 op de 1500 meter. Meer dan een jaar na dato moest hij zijn gouden plak inleveren omdat hij cera, epo van de derde generatie, gebruikt bleek te hebben.

Tijdens de Spelen in Athene was er al een recordaantal van 26 dopinggevallen. Zes daarvan betroffen een medaillewinnaar.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012