Brits cynisme over fenomenaal wereldrecord Ye (2)

30 juli 2012

OLYMPISCHE SPELEN

N i e u w bericht, meer informatie

LONDEN (ANP) - Britse media hebben maandag vraagtekens geplaatst achter het fenomenale wereldrecord dat Ye Shiwen zaterdagavond zwom op de 400 meter wisselslag. De 16-jarige Chinese veroverde in Londen olympisch goud, door na 4.28,43 aan te tikken.

Ze dook daarmee ruim een seconde onder het wereldrecord dat op naam stond van de Australische Stephanie Rice. Ye Shiwen baarde met name opzien met haar laatste baantje, qua tijd vergelijkbaar met die van de Amerikaanse topzwemmers Ryan Lochte en Michael Phelps op dezelfde afstand.

,,Ye's verbazingwekkende tijd op de vrije slag is nauwelijks geloofwaardig'', schreef The Times maandag. De Engelse krant wees er fijntjes op dat een trainingspartner van Ye enkele weken voor de Spelen was betrapt op doping. ,,Het Chinese zwemmen heeft zo'n beschamend dopingverleden dat elke knappe prestatie van hun atleten met cynisme wordt ontvangen'', aldus de Daily Telegraph.

De jonge zwemster wuifde alle insinuaties weg. ,,Er is geen probleem met doping, het Chinese team heeft wat dat betreft keiharde regels.'' Ye zette overigens maandagochtend in de series van de 200 wissel weer veruit de beste tijd neer (2.08,90). Het hoofd van de medische staf van het IOC wees het Britse cynisme ook af. ,,Ik hou niet van vermoedens en juich voor een sporter zolang daar reden voor is.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012