Meer dan 1700 dopingtests afgenomen (2)

31 juli 2012

OLYMPISCHE SPELEN

N i e u w bericht, meer informatie

LONDEN (ANP/DPA) - Na 3 dagen van competitie in Londen zijn al meer dan 1700 van de geplande 5000 dopingtests afgenomen. ,,We zijn ervan overtuigd dat diegenen die bedrog plegen ook betrapt worden'', lichtte een zegsman van het IOC dinsdag toe bij de bekendmaking van de cijfers. Onderzoekers hebben in totaal 1344 urine- en 362 bloedcontroles uitgevoerd.

Tot nog toe hebben drie atleten positief getest op doping. De Oezbeekse turnster Luisa Galiulina, sprintster Tameka Williams van St. Kitts en Nevis en de Albanese gewichtheffer Hysen Pulaku zijn vooralsnog uitgesloten van deelname.

De eerste tests werden op 16 juli afgenomen. Tot de slotdag op 12 augustus zullen circa 5000 tests worden afgenomen, 3800 urine en 1200 bloedtests, het grootste aantal tot nog toe bij Olympische Spelen. Vier jaar geleden kwamen in Peking in totaal 20 gevallen van doping aan het licht.

De IOC-woordvoerder wilde dinsdag niet ingaan op de geruchtenstroom rond de Chinese zwemster Ye Shiwen, die op spectaculaire wijze goud pakte op de 400 meter wisselslag. Wel hintte Mark Adams erop dat de 16-jarige zwemster negatief had getest. ,,We geven alleen commentaar als we een ongunstige uitslag hebben. Ik geef geen commentaar en daar kunt u uw conclusies uit trekken. Ik denk dat we realistisch moeten blijven. Dit zijn de beste sporters ter wereld die strijden op het hoogste niveau.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012