Van Gaal in herkansing met Oranje

14 augustus 2012

BELGIE - NEDERLAND

BRUSSEL (ANP) - Louis van Gaal begint woensdagavond in een volgepakt Koning Boudewijnstadion in Brussel aan zijn tweede regeerperiode als bondscoach bij het Nederlands elftal. De trotse Amsterdammer (61) krijgt opnieuw een kans om Oranje naar een WK te brengen. Hij moet er niet aan denken als hem dat opnieuw niet zou lukken.

Het verleden heeft geleerd dat Louis van Gaal de schuld niet snel bij zichzelf zoekt. Maar nog een mislukte kwalificatiereeks met de belangrijkste sportploeg van Nederland zou het curriculum vitae van de succesvolle clubtrainer van Ajax, AZ, FC Barcelona en Bayern München flink beschadigen.

Grote vraag is of Van Gaal 11 jaar na zijn eerste vertrek bij Oranje veranderd is. Natuurlijk waren er destijds verschillende oorzaken voor de mislukte kwalificatiecampagne voor het WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea. Oranje haalde maar 1 punt uit de eerste twee belangrijke kwalificatieduels mede omdat veel dragende internationals geblesseerd waren of hun teleurstelling over de gemiste titel op EURO2000 in eigen land nog niet hadden verwerkt.

Wie herinnert zich nog het fluitje in het publiek dat Marc Overmars misleidde en Portugal aan een doelpunt hielp? En dan was er ook nog een dopingzaak, die Frank de Boer, Jaap Stam en Edgar Davids een schorsing opleverde. Maar vooral en bovenal was Van Gaal destijds ook een bondscoach die de vedetten van FC Barcelona, AC Milan en Manchester United nog steeds zo behandelde als toen ze als tieners successen vierden met Ajax.

Controlfreak Van Gaal verloor definitief de regie over zijn elftal tijdens een memorabele en allesbeslissende wedstrijd op Lansdowne Road in Dublin. Oranje viel in vele stukjes uiteen en de Ierse doelpuntenmaker Jason McAteer profiteerde (1-0). ,,Het gras was niet goed’’, luidde een van de eerste reacties Van Gaal.

De oude en nieuwe bondscoach staat nu opnieuw voor een zware klus. Hij moet van het Nederlands elftal weer een eenheid smeden. Dat zal niet meevallen, want Oranje oogde twee maanden geleden op het EK allesbehalve als een vriendenploeg die voor elkaar door het vuur ging.

Alsof zijn opgave al niet lastig genoeg is, staat Van Gaal ook nog voor een loodzware start. Voor heel België geldt de oefeninterland tegen die ,,diknekken’’ uit Nederland als ,,het duel van het jaar''. Het stadion is al maanden uitverkocht, alsof het om een beslissende kwalificatiewedstrijd gaat. Al volgende maand start het Nederlands elftal het kwalificatietoernooi met wedstrijden tegen Turkije en Hongarije, misschien wel de zwaarste tegenstanders uit de poule.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012