Londen was perfecte ‘vind-ik-leuk-Olympics’

12 augustus 2012

OLYMPISCHE SPELEN

LONDEN (ANP) - In het land waar elk negatief detail of klein foutje door de meedogenloze tabloids kan worden uitvergroot tot een immens schandaal, bleef het opvallend kalm. Tijdens de ruim 2 weken dat de Olympische Spelen van Londen het wereldnieuws domineerde, ontstond de meeste paniek toen een dronken man een plastic flesje gooide die meters naast de atletiekvedette Usain Bolt neerplofte.

Het is typerend voor de vrijwel rimpelloze uitvoering van de Londense organisatie. Alle vooraf bedachte rampscenario’s konden - toen het ’s werelds grootste sportevenement eenmaal aan de gang was - direct door de shredder. Londen werd niet lamgelegd door een verkeersinfarct, er vond geen terroristische aanslag plaats, de gevreesde rellen tussen dronken supporters bleven uit en er waren zelfs geen grote dopingaffaires.

‘Londen 2012’ werd een sfeervol sportfestijn, in een land waar iedereen massaal achter ‘Team GB’ ging staan en de successen van de Britse atleten dagelijks op grootste wijze werden gevierd. Vanaf het moment dat Groot-Brittannië dankzij de roeisters Heather Stanning en Helen Glover het eerste goud pakte, verdween de aanvankelijke scepsis binnen een dag.

Het zouden de eerste echte ‘Social Games’ worden. De miljoenen toeschouwers op de tribune gingen massaal hun belevenissen delen via sociale media Twitter en Facebook, in de hoop dat hun jaloerse vrienden thuis zijn of haar bericht zouden retweeten’of ‘liken’. Alleen al tijdens de openingsceremonie werden 10 miljoen tweets verstuurd. De bijbehorende duizelingwekkende aantallen gigabytes gingen volgens pessimisten voor problemen zorgen in het telefoonnetwerk, maar ook dat was achteraf te overzien. Soms kwam een sms'je later binnen of werd een gesprek onverwachts afgebroken, maar ook dat nam iedereen voor lief.

En eigenlijk waren de Spelen één grote goednieuwsshow. De vrijwillgers waren strikt, maar vriendelijk. In het verkeer was het rustiger dan normaal, omdat vele Londenaren hun stad tijdens de Spelen waren ontvlucht en zelfs het weer werkte mee. Zwartkijkers gingen ervan uit dat ‘Londen 2012’ zou plaatsvinden onder een 2 weken lange grauwsluier, waaruit ook nog eens de nodig neerslag zou vallen. Maar vooral in de tweede week was het on-Brits zonnig vakantieweer.

Kortom, elke sportliefhebber die het geluk had om een olympisch entreebewijs te hebben bemachtigd, kon de thuisblijvers dagelijks de ogen uitsteken met vrolijke en bijzondere tweets en foto’s.

En zo werden deze Spelen niet de Social Games, Nee, ‘Londen 2012’ gaan als de ‘vind-ik-leuk-Spelen’ de geschiedenisboeken in.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012