Contador maakt indruk in eerste bergrit

20 augustus 2012

RONDE VAN SPANJE

EIBAR (ANP) - Met enkele venijnige demarrages op de slotklim tijdens de derde etappe van de Ronde van Spanje liet Alberto Contador zien het fietsen niet verleerd te zijn. De Spaanse renner van Saxobank was maandag bergop misschien wel de beste man in koers. Maar doordat de eindstreep in Eibar niet op de top lag, maar enkele kilometers bergaf moest hij genoegen nemen met de vierde plaats.

Contador, die deze maand bij de Eneco Tour zijn rentree maakte na een dopingschorsing, moest toezien hoe zijn landgenoten Joaquim Rodriguez en Alejandro Valverde na 155 kilometer door het Baskische middelgebergte duelleerden om de ritzege. Deze ging uiteindelijk naar Valverde, die daarmee ook direct de rode leiderstrui overnam van zijn land- en ploeggenoot Jonathan Castroviejo. Christopher Froome was Contador net te snel af in het duel om de derde plaats.

De Spaanse ex-tourwinnaar staat nu vijfde in het klassement, op 24 seconden van Valverde. Met nog een groot aantal serieuze bergritten en een tijdrit voor de boeg, is hij verre van kansloos voor de eindzege. Dat geldt ook voor Raborenners Robert Gesink en Bauke Mollema. Achter het klimgeweld reden zij een uitstekende etappe. Beiden eindigden op 6 seconden van Valverde, waardoor zij nu met een achterstand van 28 seconden zesde (Mollema) en zevende (Gesink) in het klassement staan.

Beide ronderenners waren opgetogen met hun prestatie. ,,Die vier staken er wel bovenuit", reageerde Mollema. ,,Achter die vier konden Robert en ik goed meekomen. Dus dit is wel een goede dag voor ons." Gesink kon zich daarin vinden. ,,Hier kunnen we echt verder mee. Het is nu natuurlijk wel een lang seizoen voor me aan het worden. Ik was dan ook heel benieuwd waar ik stond, maar het gevoel is erg goed."

Ook Pim Ligthart van Vacansoleil-DCM had reden tot juichen. De voormalig Nederlands kampioen op de weg zat met onder anderen de Belg Philippe Gilbert en de Fransman Christophe Riblon in de ontsnapping van de dag. Door op drie cols als eerste boven te komen, mocht hij zich aan het eind van de dag in de bergtrui hullen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012